Charts.cz/Fórum/Co jsou to NFT a jak je mohu koupit?

Co jsou to NFT a jak je mohu koupit?

Zajímá mě, co vlastně jsou ty NFT, o kterých teď všichni mluví. Představují nějaké digitální umění nebo něco jiného? Slyšel jsem, že se na nich dají vydělat peníze, ale vůbec nevím, jak to funguje. Jak se liší od běžných kryptoměn, jako je Bitcoin nebo Ethereum? Jaký je proces nákupu NFT? Potřebuji mít nějakou speciální peněženku, nebo stačí ta moje od kryptoměn? Jaké platformy jsou nejlepší pro nákup NFT? A co když si chci koupit něco drahého? Jak to s těmi cenami vlastně funguje? Je tam nějaké riziko ztráty peněz, když do toho půjdu? A co se stane, když si to jednou koupím? Můžu to prodat zpět, nebo zůstane navždy v mé peněžence? Mám pocit, že mi toho hodně uniká a rád bych tomu rozuměl lépe.

125 slov
1.3 minut čtení
16. 12. 2022
Zdeněk Janda
Zdeněk Janda

Takže, NFT jsou v podstatě digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého unikátního digitálního díla, jako je umění, hudba nebo dokonce i tweety. Na rozdíl od běžných kryptoměn jako Bitcoin nebo Ethereum, které jsou zaměnitelné (můžete je vyměnit jeden za druhý), NFT jsou jedinečné a nelze je vyměnit za jiný stejný token. Tím pádem mají hodnotu na základě poptávky a rarity.

K nákupu NFT potřebuješ kryptoměnovou peněženku, která podporuje Ethereum (většina NFT je na Ethereu). Pokud už máš peněženku na kryptoměny, stačí ji připojit k platformám zaměřeným na NFT, jako je OpenSea, Rarible nebo Foundation. Je dobré mít na paměti, že když kupuješ dražší NFT, můžeš narazit na vysoké poplatky za transakce (gas fees), což může cenu zvýšit.

Jakmile si NFT koupíš, zůstane to v tvé peněžence, ale pokud se rozhodneš, že chceš prodat zpět, můžeš to udělat kdykoliv na stejné platformě nebo i jinde, pokud je tam poptávka. Ceny mohou hodně kolísat a existuje riziko ztráty peněz – někteří lidé vydělali balík, jiní zase prodělali. Takže je důležité udělat si průzkum a investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

178 slov
1.8 minut čtení
3. 2. 2022
Stanislav Kraus
Stanislav Kraus

NFT, což je zkratka pro non-fungible token, jsou jako digitální certifikáty pro unikátní věci, většinou umění nebo sběratelské předměty. Rozdíl mezi NFT a běžnými kryptoměnami, jako je Bitcoin nebo Ethereum, je ten, že NFT jsou jedinečné a nelze je zaměnit za něco jiného, zatímco kryptoměny fungují jako standardní měna. Můžeš mít něco jako obrázek, video nebo dokonce tweet jako NFT.

Když chceš koupit NFT, potřebuješ mít kryptoměnovou peněženku, která podporuje Ethereum (protože většina NFT je na Ethereum blockchainu). Tvoje současná peněženka na kryptoměny by mohla být v pohodě, ale musíš taky přejít na platformu jako OpenSea nebo Rarible, kde se tyto NFT prodávají. Proces nákupu obvykle zahrnuje připojení tvé peněženky k platformě a pak si vybrat co chceš koupit. Ceny NFT mohou být opravdu šílené - od pár dolarů po miliony - záleží na poptávce a vzácnosti.

Ano, existuje riziko ztráty peněz, protože trh s NFT je docela volatilní a ceny mohou dost skákat. Když si něco koupíš, můžeš to prodat zpět kdykoliv, pokud najdeš někoho, kdo to bude chtít koupit. Takže tvoje NFT ti zůstane v peněžence, ale můžeš ji dál obchodovat.

Shrnuto: Zjisti si víc o platformách, vytvoř si správnou peněženku a buď opatrný s investicemi! Je to zajímavý svět, ale může být i dost riskantní.

205 slov
2.1 minut čtení
5. 2. 2023
Lucie Jahodová
Lucie Jahodová