Charts.cz/Fórum/Kryptoměny vs. akcie - co vybrat pro investice?

Kryptoměny vs. akcie - co vybrat pro investice?

Zajímá mě, co je vlastně lepší volba pro investice - kryptoměny nebo akcie? Když se podívám na trh, tak vidím, že kryptoměny jako Bitcoin a Ethereum zažívají obrovské výkyvy a někdy to vypadá, že se jejich cena vymyká jakékoli logice. Na druhou stranu, akcie velkých společností jako Apple nebo Amazon jsou stabilnější, ale taky můžou být dost rizikové, když dojde k propadu trhu. Já se snažím zjistit, co by mi mohlo přinést větší zisk v delším časovém horizontu. Myslíte si, že kryptoměny mají větší potenciál pro růst, nebo je lepší držet se osvědčených akcií? Co se týče diverzifikace portfolia, je rozumné mít v něm jak akcie, tak i kryptoměny? Jaké jsou vaše zkušenosti s oběma typy investic? Mám pocit, že u kryptoměn je sice větší šance na rychlý zisk, ale také mnohem větší riziko ztráty. Je tedy lepší být opatrný a investovat do akcií, nebo se nebát a zkusit štěstí v kryptu? Jaký je váš názor na budoucnost těchto trhů? Dík za každou radu!

164 slov
1.6 minut čtení
3. 11. 2023
Eva Hladíková
Eva Hladíková

Těžko říct, co je lepší. Kryptoměny jako Bitcoin a Ethereum mají fakt velký potenciál, ale taky dost velký riziko. Můžeš na nich udělat hromadu peněz za krátkou dobu, ale taky můžeš rychle přijít o všechno. Akcie jsou obecně stabilnější, jako ty velký firmy co jsi zmínil. Vyděláváš na dividendách a i když trh spadne, většina těch firem se časem zase zvedne.

Diverzifikace je určitě rozumná, mít v portfoliu jak akcie, tak kryptoměny ti může pomoct vyvážit rizika. Osobně bych asi volil mix obojího. Když investuješ do krypta, tak fakt jen to, co jsi ochotnej ztratit, protože ty výkyvy jsou šílený. U akcií to chce spíš dlouhodobější pohled.

Co se týče budoucnosti, kryptoměny asi nezmizí, ale jak se to bude vyvíjet? Těžko říct. Spousta lidí věří v jejich růst, ale já bych byl opatrnější. Takže asi tak – pokud chceš rychlý zisky a máš nervy ze železa, klidně do krypta. Pokud radši stabilitu, tak akcie.

154 slov
1.5 minut čtení
8. 2. 2025
Šárka Svobodová
Šárka Svobodová

No, tohle je docela těžká otázka. Záleží na tom, co od investic očekáváš. Kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum fakt můžou přinést rychlý zisky, ale jsou taky dost volatilní a můžeš snadno přijít o peníze. Na druhou stranu, akcie jsou stabilnější a mají nějakou historickou výkonnost, i když taky mohou klesat. Pokud se rozhodneš pro diverzifikaci portfolia a chceš mít obojí, tak to může být rozumný přístup. Mít část v akciích pro stabilitu a část v kryptu pro potenciál růstu – to se mi zdá jako dobrý plán. Každopádně bych byl opatrný a nedával do kryptoměn víc, než si můžeš dovolit ztratit. Budoucnost obou trhů je těžko předvídatelná, takže se připrav na možné výkyvy a měj plán, jak na to reagovat.

120 slov
1.2 minut čtení
9. 1. 2025
Michal Jílek
Michal Jílek