Charts.cz/Fórum/Jsou ETF dobrým způsobem, jak ochránit investice před volatilitou trhu?

Jsou ETF dobrým způsobem, jak ochránit investice před volatilitou trhu?

Slyšel jsem, že ETF jsou prý skvělé pro investice a že dokážou snížit riziko spojené s volatilitou trhu. Ale co vlastně znamená ta volatilita? Mám pocit, že trhy jsou pořád v nějakém neklidu a že je těžké odhadnout, co se stane. Vím, že ETF sledují různé indexy nebo sektory a tím pádem by mohly být méně rizikové než jednotlivé akcie, ale opravdu mě zajímá, jestli to tak doopravdy funguje v praxi. Mohou ETF skutečně ochránit moje peníze před velkými výkyvy cen? Zajímalo by mě, jestli někdo měl nějaké zkušenosti s investováním do ETF během turbulentních období na trhu. A co třeba náklady na správu ETF? Nezvyšují náhodou tyto náklady celkovou ztrátu při poklesu trhu? Jak se tedy dají ETF správně využít k tomu, aby byly účinným nástrojem proti této volatilitě? Vlastně bych chtěl vědět, jestli je lepší investovat do jednotlivých akcií v určitých obdobích, nebo by bylo rozumnější zainvestovat do ETF jako celku. Co si o tom myslíte? Jaké máte názory nebo rady ohledně používání ETF jako ochrany před nestabilitou na trhu?

172 slov
1.7 minut čtení
22. 4. 2024
Martina Kolářová
Martina Kolářová

ETF můžou být fajn volba, když chceš rozložit riziko. Volatilita je vlastně míra kolísání cen, takže když trh skáče nahoru a dolů, tvoje investice to může dost odnést. ETF sledujou různé indexy, což znamená, že místo jedný akcie investuješ do celého balíku, a tím se snižuje šance na velkou ztrátu. Ovšem i tak můžeš zažít pokles, když trh padá.

Osobně mám zkušenost, že během turbulencí ETF pomohly trochu stabilizovat moje portfolio, ale to neznamená, že to je zaručená ochrana. Co se týče nákladů na správu, ty skutečně můžou jíst část výnosů, ale většinou jsou nižší než u aktivně spravovaných fondů.

Takže jestli máš na výběr mezi jednotlivýma akciema a ETF, myslím si, že ETF jsou rozumnější volba pro dlouhodobé investování. Ale záleží na tvých cílech a ochotě riskovat. Někdy se vyplatí mít v portfoliu mix obojího.

134 slov
1.3 minut čtení
14. 2. 2021
Luboš Rada
Luboš Rada

ETF můžou být fajn způsob, jak diverzifikovat investice, což může pomoct snížit riziko. Volatilita znamená, že ceny akcií se dost mění, a když investuješ do jednotlivých akcií, můžeš snadno dostat zásah při poklesu trhu. ETF obvykle sledují nějaký index, takže když koupíš ETF, vlastně kupuješ kousek mnoha různých akcií najednou. To ti dává větší šanci ochránit se před velkýma výkyvama cen.

Jasně, náklady na správu ETF existují, ale ty bývají většinou nižší než poplatky za aktivně spravované fondy. I tak si dej pozor, aby tyto náklady nebyly moc vysoké, protože to ti může jíst do výnosů.

Osobně mám zkušenost, že během turbulentních trhů je ETF lepší volba než jednotlivé akcie, ale záleží na tom, jaký máš investiční cíl a horizont. Někdy se vyplatí mít i nějaké akcie pro potenciální vyšší zisky, ale s tím i větším rizikem. Takže vyvážený přístup s ETF plus pár vybraných akcií může být rozumná cesta. Vždycky je dobré mít na paměti i svou vlastní toleranci k riziku.

161 slov
1.6 minut čtení
10. 12. 2021
Luboš Černý
Luboš Černý