Jak můžou ETF snížit riziko v mé investiční strategii?
Zajímalo by mě, jak přesně mohou ETF, tedy burzovně obchodované fondy, přispět k snížení rizika při investování. Rozumím tomu, že investování do jednotlivých akcií může být dost riskantní, protože pokud se jedné společnosti nedaří, může to mít výrazný dopad na moje portfolio. Napadlo mě tedy, že ETF by mohly být dobrou alternativou, protože zahrnují široké spektrum aktiv a tím pádem by mohly rozložit riziko. Ale jak moc to vlastně funguje v praxi? Jaká konkrétní strategie nebo mechanismus za tím stojí? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké specifické typy ETF, které by byly lepší pro snížení rizika než jiné. A co třeba náklady spojené s obchodováním ETF? Může to ovlivnit mé rozhodování, pokud chci mít stabilní a méně riskantní investiční strategii? Také bych rád věděl, jak dlouhodobě udržet ETF v portfoliu a jestli je lepší držet je v období volatility na trhu nebo se raději orientovat na aktivnější správu portfolia. Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních investorů ohledně těchto otázek.