Charts.cz/Fórum/Kolik peněz potřebuju na začátek investování do dividendových akcií?

Kolik peněz potřebuju na začátek investování do dividendových akcií?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, kolik vlastně peněz je potřeba mít na začátku, když chci investovat do dividendových akcií. Už delší dobu o tom přemýšlím a četl jsem spoustu článků, ale pořád mám v hlavě zmatek. Myslím, že to vypadá jako skvělá cesta, jak si zajistit nějaký ten pasivní příjem a zároveň budovat svůj majetek. Ale jak s tím vlastně začít? Mám pocit, že by bylo dobré mít nějakou částku, abych mohl nakoupit více akcií a nemuselo to být všechno v jedné společnosti, ale co když nemám miliony? Jaká je tedy ta minimální částka, kterou bych měl mít k dispozici? Je lepší začít s menšími investicemi a postupně přidávat, nebo se vyplatí naspořit víc a investovat až potom? A co když se mi třeba nedaří a akcie klesají? Jak se s tím vyrovnat? Jaké jsou praktické tipy pro začátečníky, kteří chtějí investovat do dividendových akcií? Jaké platformy nebo brokery byste doporučili pro tyto investice a jaké poplatky mě mohou čekat? Docela mě zajímá i to, jak dlouho trvá, než člověk začne vidět nějaké výsledky z těchto investic. Takže pokud máte nějaké rady nebo zkušenosti, budu moc rád. Díky!

189 slov
1.9 minut čtení
1. 11. 2021
Jana Brychtová
Jana Brychtová

Investování do dividendových akcií nemusíš začínat s velkým balíkem peněz. Klidně můžeš zkusit začít s pár tisíci korun, třeba 5-10 tisíc je rozumný start. Je fajn mít diversifikaci, takže místo jedné akcie radši investuj do vícero společností – i když tím začneš pomalu, časem to poroste. Můžeš klidně investovat menší částky pravidelně, třeba měsíčně, a tak si budovat portfolio a učit se po cestě.

Co se týče propadů na trhu, to je normální. Důležité je nezapomínat na dlouhodobý horizont a nekupovat v panice. Sleduj dividendy a stabilitu firem, do kterých investuješ. A pokud jde o platformy nebo brokery – podívej se na ty s nízkými poplatky (např. Fio, Degiro), aby ti zbytečně neukrajovali z tvých výnosů.

Výsledky se většinou začnou ukazovat až po nějakém čase, počítej tak s minimálně rokem. Klíč je trpělivost a pravidelnost, takže neváhej a pusť se do toho!

140 slov
1.4 minut čtení
25. 10. 2024
Rudolf Fojtík
Rudolf Fojtík

Investování do dividendových akcií je super nápad, ale nemusíš mít hned miliony. Ve skutečnosti můžeš začít třeba i s pár tisíci korun. Některé brokery umožňují investice s minimálními částkami, takže si můžeš koupit i malý kousek akcie. Lepší je rozložit investice do více společností, takže se vyhneš riziku, že ti jedna akcie spadne.

Zvaž si, kolik jsi ochotný investovat každý měsíc a můžeš začít s menší částkou a postupně přidávat. Pokud se ti akcie propadnou, je důležité nevpanikařit a zamyslet se nad tím, proč se to děje. Dlouhodobý horizont ti většinou pomůže překonat krátkodobé výkyvy.

Teď k brokerům – podívej se na platformy jako je Degiro nebo Fio, mají nízké poplatky a dobré možnosti. Pozor ale na to, že poplatky za obchodování ti mohou snížit výnosy, tak si to dobře propočítej. Co se týče výsledků, většina lidí začíná vidět nějaké výnosy po několika měsících až letech, záleží na trhu a tvých vybraných akciích. Hlavně buď trpělivý a vzdělávej se pořád dál.

160 slov
1.6 minut čtení
6. 12. 2024
Vlastimil Holub
Vlastimil Holub