Charts.cz/Fórum/Jak fungují dividendy a proč bych do nich měl investovat?

Jak fungují dividendy a proč bych do nich měl investovat?

Zajímalo by mě, jak to vlastně s těmi dividendami funguje. O dividendách jsem už něco slyšel, ale pořád mi není úplně jasné, co přesně to znamená. Jsou to peníze, které dostávám jen za to, že mám akcie nějaké firmy, nebo je to složitější? Jak se vlastně určuje, kolik dostanu? A co se stane, když firma nevyplatí dividendy? Mám se bát investovat do akcií, které dividendy nevyplácí? A proč bych měl vůbec uvažovat o investování do akcí, které vyplácejí dividendy? Je to jako nějaký pravidelný příjem, nebo jak to mysleli ti, kdo říkají, že je to skvělý způsob, jak si vytvořit pasivní příjem? Jaký je rozdíl mezi různými typy dividend a jak to ovlivňuje mou investici? Zní to jako něco, co by mohlo být zajímavé, ale zároveň mě to trochu děsí. Měli byste mi tedy říct, proč bych se měl zkusit soustředit na dividendové akcie a jak začít? Co všechno bych měl vědět předtím, než se rozhodnu investovat do těchto akcií?

160 slov
1.6 minut čtení
27. 4. 2022
Patrik Jahoda
Patrik Jahoda

Dividendy jsou vlastně podíl na zisku firmy, který se vyplácí akcionářům. Když vlastníš akcie nějaké společnosti, můžeš dostat pravidelné platby, pokud se rozhodnou vyplácet dividendy. Výše dividendy závisí na zisku firmy a rozhodnutí jejího vedení. Někdy firma může mít hodně peněz a vyplatí víc, jindy se prostě rozhodne nevyplácet nic, třeba protože chce investovat do růstu nebo má špatné výsledky.

Pokud investuješ do akcií, které dividendy nevyplácí, nemusíš se nutně bát, ale je to riskantnější. Ty akcie můžou mít větší potenciál pro růst ceny, ale bez pravidelného příjmu. Na druhou stranu akcie s dividendami ti dávají stabilnější příjem. Spousta lidí se na to dívá jako na pasivní příjem – prostě vlastníš akcie a dostáváš peníze, aniž bys musel cokoli dělat.

Existují různé typy dividend – třeba hotovostní dividendy vyplácené v penězích nebo akciové dividendy, kde dostaneš nové akcie místo hotovosti. Před investováním do dividendových akcí bys měl zjistit historii jejich vyplácení – firmy s pravidelnými a rostoucími dividendami jsou zpravidla stabilnější.

Zamysli se nad tím, co od svých investic očekáváš a jaký máš časový horizont. Pokud hledáš způsob, jak si vytvořit pasivní příjem a nebojíš se investovat do stabilnějších firem, dividendové akcie by mohly být fajn volba.

195 slov
2 minut čtení
23. 3. 2024
Antonín Konečný
Antonín Konečný

Dividendy jsou prostě část zisku firmy, kterou se rozhodnou vyplatit akcionářům. Když máš akcie nějaké firmy, a ta se rozhodne vyplácet dividendy, tak dostaneš pravidelně nějakou částku peněz za to, že vlastníš ty akcie. Částka, kterou dostaneš, závisí na tom, kolik akcií máš a jakou dividendu firma vyhlásila. Obvykle to bývá na akcii, takže když máš 10 akcií a dividenda je třeba 2 dolary na akcii, dostaneš 20 dolarů.

Pokud firma nevyplácí dividendy, může to být z různých důvodů – třeba reinvestují peníze do rozvoje nebo mají finanční problémy. Nemusíš se bát investovat do akcí bez dividend, ale většinou to znamená, že firma má jinou strategii nebo je v růstovém módu.

Investování do dividendových akcií může být fajn pro pasivní příjem. Je to jako pravidelný příjem bez nutnosti prodávat akcie. Některé firmy vyplácí stabilní nebo rostoucí dividendy, což může být signál jejich zdraví a stability. Různé typy dividend zahrnují hotovostní a akciové dividendy, takže si můžeš vybírat podle toho, co ti víc vyhovuje.

Když začínáš s dividendovými akciemi, je dobrý si udělat průzkum o firmách, které je vyplácí pravidelně a mají dobrou historii. Sledovat jejich vývoj a výplaty ti pomůže udělat lepší rozhodnutí. Zvaž i diverzifikaci – neinvestuj jen do jedné firmy. Takže když chceš zkusit investovat do dividendových akcí, hledej stabilní firmy a sleduj jejich dividendovou politiku.

217 slov
2.2 minut čtení
22. 7. 2024
Hana Dvořáková
Hana Dvořáková