Co všechno ovlivňuje výnos dluhopisů a jak to zjistit?
Když se zamýšlím nad investicemi do dluhopisů, napadá mě spousta otázek, které by mi pomohly lépe porozumět tomu, jak to vlastně funguje. Co všechno ovlivňuje výnos dluhopisů? Je to jen úroková sazba, nebo jsou tu i další faktory, které hrají roli? Vím, že ekonomické ukazatele jako inflace nebo růst HDP mohou mít vliv, ale co třeba politická stabilita země, ve které je dluhopis vydaný? Jak moc ovlivňuje trh s dluhopisy celkovou nabídku a poptávku? A co ratingové agentury, jak se jejich hodnocení promítá do výše výnosů? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké nástroje nebo webové stránky, které by mi mohly pomoci zjistit aktuální výnosy dluhopisů a jejich trendy. Může mi někdo doporučit nějaké konkrétní zdroje informací? A jak si vlastně vybrat mezi státními a korporátními dluhopisy? Jaký je mezi nimi rozdíl v riziku a potenciálním výnosu? Je tu vůbec něco jako ideální čas na investici do dluhopisů, nebo je lepší držet se dlouhodobé strategie? Je mi jasné, že investice do dluhopisů může být skvělým způsobem, jak diversifikovat portfolio, ale rád bych měl jasnější představu o tom, co všechno mě ovlivňuje při rozhodování. Takže shrnuto – co všechno ovlivňuje výnos dluhopisů a jak to vlastně zjistit? Děkuju za odpovědi.