Charts.cz/Fórum/Jak poznám, které dluhopisy jsou pro mě najméně rizikové?

Jak poznám, které dluhopisy jsou pro mě najméně rizikové?

Zajímalo by mě, jak vlastně zjistit, které dluhopisy jsou pro mě nejméně rizikové? Mám pocit, že je to téma, které se hodně skloňuje, ale když se na to podívám z pohledu začátečníka, všechno mi přijde tak složité. Kdo by to byl řekl, že investování do dluhopisů může být tak matoucí? Vím, že existují různé typy dluhopisů a že některé jsou bezpečnější než jiné, ale jak to poznat? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při rozhodování? Slýchal jsem něco o ratingových agenturách a že ty hodnotí kreditní kvalitu emitentů dluhopisů. Ale co když jsem laik a vůbec nevím, jak se v těch ratingových systémech orientovat? Jak důležitá je finanční stabilita emitenta a co znamenají pojmy jako výnos nebo doba splatnosti? Je pravda, že státní dluhopisy bývají považovány za méně rizikové než korporátní? Jaký vliv má aktuální ekonomická situace na hodnotu dluhopisů a jak můžu zjistit, jestli se vyplatí investovat právě teď? A co inflace – jak moc ji mám brát v úvahu při výběru dluhopisů? Mám se raději řídit nějakými konkrétními pravidly nebo doporučeními odborníků? Taky bych rád věděl, jestli je lepší diverzifikovat portfólio s různými typy dluhopisů nebo se soustředit na jeden konkrétní druh. Opravdu bych ocenil nějaké tipy a rady od těch, kdo už mají zkušenosti. Jak jste to zvládli vy? Jak jste si ověřili, že investice do dluhopisů je pro vás ta správná cesta?

227 slov
2.3 minut čtení
21. 12. 2022
Jiří Musil
Jiří Musil

Pro začátečníka je jasné, že vybrat méně rizikové dluhopisy může být fakt oříšek. Obecně platí, že státní dluhopisy jsou považovaný za bezpečnější než korporátní, protože stát má větší šanci splatit dluhy. Ratingový systém od agentur jako Moody's nebo S&P může pomoct – čím vyšší rating, tím menší riziko. Ale neboj se, nemusíš tomu rozumět do detailu, stačí kouknout na základní informace.

Důležitá je i finanční stabilita emitenta – když je firma v problémech, její dluhopisy taky můžou být problém. Výnos je to, co ti dluhopis vynese, ale čím vyšší výnos, tím větší riziko. Doba splatnosti určuje, jak dlouho čekáš na vrácení peněz – krátkodobé jsou obvykle méně riskantní.

A jo, inflaci sleduj, protože když roste, tvé výnosy mohou být nižší v reálném vyjádření. Diverzifikace portfolia s různýma typama dluhopisů může snížit riziko – nespoléhej se jen na jeden typ.

Zkrátka – zkoumej a porovnávej různé možnosti, nebo se poraď s někým zkušenějším. Netrhej se do toho po hlavě, dej si čas a zjisti, co ti sedí.

163 slov
1.6 minut čtení
9. 7. 2023
Vladimíra Vojtěchová
Vladimíra Vojtěchová

Když hledáš nejméně rizikové dluhopisy, zaměř se na pár základních věcí. Prvně se podívej na kreditní ratingy od agentur jako Moody's nebo S&P. Vyšší rating = menší riziko. Státní dluhopisy jsou obecně považovány za bezpečnější než korporátní, tak se na ně zaměř. Důležitá je taky finanční stabilita emitenta – čím méně dluhu má a čím lepší má cash flow, tím lépe.

Splatnost a výnos jsou další faktory. Krátkodobé dluhopisy bývají méně citlivé na změny úrokových sazeb, ale výnosy nejsou tak vysoké. Inflace ti taky může ukrojit z výnosu, takže to hlídej.

Diverzifikace portfolia s různými typy dluhopisů může snížit riziko. Zkoušej to rozložit mezi státní a korporátní; třeba i mezi různé sektory.

Sleduj ekonomickou situaci – když je krize, tak mohou ceny dluhopisů klesnout, ale to může být i příležitost. Drž se i doporučení odborníků, ale nakonec se rozhodni podle sebe, jak se cítíš. Takže prostě začni a uč se za pochodu.

151 slov
1.5 minut čtení
25. 12. 2020
Rudolf Vašíček
Rudolf Vašíček