Charts.cz/Fórum/Jak mám začít s nákupem NFT, když nevím, co to vlastně je?

Jak mám začít s nákupem NFT, když nevím, co to vlastně je?

Jsem úplně nováček ve světě digitálních investic a najednou všude slyším o NFT. Hlavně se mi líbí ta myšlenka, že by se dalo investovat do umění nebo sběratelských kousků, ale prostě nevím, kde začít. Co to vlastně NFT jsou? Jak se liší od běžných kryptoměn? Znamená to, že musím mít nějaké technické znalosti nebo speciální software na nákup? Kolik peněz bych měl mít připravených na první nákup? A co je potřeba udělat před tím, než se do toho pustím? Přemýšlím hlavně o tom, jestli je to bezpečné a jestli mám vůbec šanci nějaké peníze vydělat. Jaké jsou nejlepší platformy pro nákup NFT? Existují nějaké rady pro začátečníky, které bych měl mít na paměti? Jaké typy NFT jsou nejlepší pro investice a jak je poznám? Nechci do toho jít po hlavě a chtěl bych vědět víc informací, abych udělal správný krok. Můžete mi prosím poradit?

144 slov
1.4 minut čtení
29. 10. 2024
Jakub Šulc
Jakub Šulc

Takže, když jde o NFT, tak je to vlastně digitální certifikát, který říká, že něco (třeba obrázek nebo video) je originál. Na rozdíl od běžných kryptoměn jako Bitcoin, který je zaměnitelný (můžeš mít jeden a vyměnit ho za jiný), NFT jsou unikátní a každý má svou vlastní hodnotu.

Než začneš nakupovat, budeš potřebovat nějaké kryptoměny, většinou Ethereum. Takže si musíš založit peněženku na kryptoměny a koupit nějaký ETH. Existuje spousta peněženek jako MetaMask nebo Coinbase. Je dobrý mít připraveno pár desítek dolarů na začátek, ale můžeš klidně začít i s menší částkou.

S nákupem NFT můžeš jít na platformy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Tyhle platformy ti umožňují prohlížet a kupovat různé NFT. Před investováním je dobrý se podívat na to, co se prodává a kolik to stojí, abys měl aspoň nějaký přehled.

Pokud jde o bezpečnost, tak vždycky hrozí riziko ztráty peněz – ceny NFT můžou dost skákat. Je dobrý se informovat o umělcích či projektech a zjistit si jejich reputaci.

Co se týče typů NFT k investování, umění je jedna možnost, ale jsou i herní předměty nebo virtuální pozemky. Pozoruj trendy a snaž se najít něco, co zaujme lidi.

Neházej se do toho rovnýma nohama, udělej si domácí úkoly a zkus pochopit trh. Může to být zajímavý způsob investování, ale chce to rozum a opatrnost.

213 slov
2.1 minut čtení
21. 2. 2024
Rudolf Fojtík
Rudolf Fojtík

NFT, nebo Non-Fungible Tokens, jsou prostě digitální certifikáty vlastnictví. Na rozdíl od běžných kryptoměn jako Bitcoin, kde je každá mince stejná a zaměnitelná, NFT jsou jedinečné. To znamená, že můžeš mít třeba digitální obraz, který nikdo jiný mít nemůže. Nejsou to jen umělecké díla, ale i sběratelské předměty jako karty, videa a další.

Co se týče nákupu, budeš potřebovat peněženku na kryptoměny (např. MetaMask), kde si uložíš Ethereum (většina NFT je na této platformě). Pozor, že nákup NFT bývá spojený s poplatky za transakce – takzvané "gas fees" – takže si připrav nějaké peníze navíc.

Pokud jde o bezpečnost, je dobré být opatrný a nakupovat na známých platformách jako OpenSea nebo Rarible. Vyhni se podezřelým projektům. S investováním do NFT to není tak jednoduché jako s tradičním uměním – hodnota může dost kolísat, takže je dobré si udělat průzkum a zjistit, co je populární.

Začít můžeš klidně s menšími částkami a postupně se učit. Zkoušej různé typy NFT a sleduj trendy. Pamatuj, že tohle je stále dost nový trh a výdělek není zaručený. Takže opatrně a hodně štěstí!

176 slov
1.8 minut čtení
20. 1. 2024
Nikola Jedličková
Nikola Jedličková