Jak se vyhnout impermanent loss při poskytování likvidity?
Když už se člověk rozhodne poskytovat likviditu na decentralizovaných burzách, vždycky narazí na pojem impermanent loss. Není to zrovna příjemné téma, protože to může ovlivnit ziskovost investice, když ceny tokenů začnou kolísat. Takže mě zajímá, jaké jsou vlastně nejlepší strategie, jak se tomu vyhnout nebo aspoň minimalizovat riziko? Vím, že některé protokoly nabízejí různé možnosti, ale co je opravdu efektivní? Mám přemýšlet o tom, jaké páry kryptoměn vybírám pro poskytování likvidity? A co třeba volatilita těchto aktiv? Je lepší volit stablecoiny nebo nějaké méně volatilní tokeny? Jak moc je důležité držet se likvidity v jednom páru a nezapojovat do toho víc různých kryptoměn najednou? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké metody sledování impermanent loss v reálném čase, abych mohl reagovat na změny na trhu rychleji. Co všechno bych měl mít na paměti při výběru platformy pro poskytování likvidity, abych co nejvíc snížil riziko impermanent loss? A nakonec, je vůbec možné se mu úplně vyhnout, nebo je to prostě součást hry s kryptoměnami? Budu rád za jakékoliv rady nebo zkušenosti, protože jsem v tomhle ještě nováček a chci se vyhnout zbytečným ztrátám.