Charts.cz/Fórum/Jak se vyhnout impermanent loss při poskytování likvidity?

Jak se vyhnout impermanent loss při poskytování likvidity?

Když už se člověk rozhodne poskytovat likviditu na decentralizovaných burzách, vždycky narazí na pojem impermanent loss. Není to zrovna příjemné téma, protože to může ovlivnit ziskovost investice, když ceny tokenů začnou kolísat. Takže mě zajímá, jaké jsou vlastně nejlepší strategie, jak se tomu vyhnout nebo aspoň minimalizovat riziko? Vím, že některé protokoly nabízejí různé možnosti, ale co je opravdu efektivní? Mám přemýšlet o tom, jaké páry kryptoměn vybírám pro poskytování likvidity? A co třeba volatilita těchto aktiv? Je lepší volit stablecoiny nebo nějaké méně volatilní tokeny? Jak moc je důležité držet se likvidity v jednom páru a nezapojovat do toho víc různých kryptoměn najednou? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké metody sledování impermanent loss v reálném čase, abych mohl reagovat na změny na trhu rychleji. Co všechno bych měl mít na paměti při výběru platformy pro poskytování likvidity, abych co nejvíc snížil riziko impermanent loss? A nakonec, je vůbec možné se mu úplně vyhnout, nebo je to prostě součást hry s kryptoměnami? Budu rád za jakékoliv rady nebo zkušenosti, protože jsem v tomhle ještě nováček a chci se vyhnout zbytečným ztrátám.

182 slov
1.8 minut čtení
15. 5. 2022
Alena Machová
Alena Machová

Když se chceš vyhnout impermanent loss, tak určitě zvažuj pár stablecoinů, to je jedna z nejlepších strategií. Stablecoiny jsou méně volatilní, takže šance, že ti to uškodí kvůli kolísání cen, je menší. Pak taky vybírej páry, které nejsou moc volatilní – ideálně nějaké tokeny, co se pohybují v úzkém pásmu.

Držet se jednoho páru je taky rozumné, protože když do toho zapojíš víc různých kryptoměn, zvyšuje se riziko, že na některý z nich proděláš víc. Pokud jde o platformy, hledej ty s dobrou reputací a nízkými poplatky. To může pomoct ochránit tě před většími ztrátami.

Sledování impermanent loss v reálném čase je fajn nápad. Existují různé nástroje a kalkulačky online, které ti můžou pomoct vyhodnotit situaci rychleji. Ale pamatovat si musíš, že impermanent loss je součástí hry s likviditou a úplně mu se vyhnout asi nikdy nepůjde. Takže to chce nějakou rozvahu a strategii.

143 slov
1.4 minut čtení
1. 7. 2024
Kamila Šťastná
Kamila Šťastná

Takže, impermanent loss je fakt nepříjemná věc, když se snažíš poskytovat likviditu. Hlavní věc je vybrat si správný pár tokenů. Pokud použiješ stablecoiny nebo méně volatilní kryptoměny, máš větší šanci, že se vyhneš větším ztrátám. Teď, co se týká různých protokolů a burz, tak je dobrý se podívat na to, jaký mají systém odměn a poplatků, protože ty můžou taky ovlivnit tvoje výnosy. Sledování impermanent loss v reálném čase není úplně jednoduchý, ale nějaký nástroje na to existují, takže doporučuji prozkoumat. A jo, držení likvidity v jednom páru ti může pomoct snížit riziko, protože víc tokenů znamená víc volatility. Nakonec, vyhnout se tomu úplně asi nejde, ale s rozumným výběrem a strategií můžeš minimalizovat ztráty. Takže buď opatrnej a snaž se mít přehled o trhu.

125 slov
1.3 minut čtení
9. 6. 2020
Ondřej Pernica
Ondřej Pernica