Charts.cz/Fórum/Co je to impermanent loss a jak to ovlivňuje moje investice v DeFi?

Co je to impermanent loss a jak to ovlivňuje moje investice v DeFi?

Zajímá mě, co přesně znamená pojem impermanent loss a jak se to týká mých investic v oblasti DeFi. Slyšel jsem o tom, že když posílám své kryptoměny do likviditních fondů, může se stát, že budu mít méně peněz, než kdybych je jen držel. Je to pravda? Jak moc by to mohlo ovlivnit mé zisky? A co bych měl vědět, abych se tomuto riziku vyhnul? Pochopil jsem, že impermanent loss souvisí s kolísáním cen různých tokenů, ale nejsem si jistý, jak přesně to funguje. Mohli byste mi prosím objasnit, jak to ovlivňuje mé rozhodování při investování do DeFi projektů? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké strategie nebo tipy, jak minimalizovat tento efekt a zda se vyplatí investovat do likviditních poolů navzdory těmto rizikům. Děkuji za jakékoli rady a informace!

129 slov
1.3 minut čtení
6. 5. 2023
David Pražák
David Pražák

Impermanent loss je prostě ztráta, která vzniká, když poskytuješ likviditu do fondů, a během toho se změní ceny tokenů, které tam máš. Když tvoje kryptoměny v poolu vyrostou nebo spadnou víc než jsi čekal, dostaneš zpět méně než bys měl, kdybys je jen držel. To znamená, že pokud bys je jen tak nechal ležet na peněžence a nehnul s nima, mohl bys mít víc. Tento efekt může být dost výrazný, hlavně v volatilech jako jsou DeFi tokeny.

Pro minimalizaci impermanent loss můžeš třeba vybírat stabilnější páry (např. stablecoiny), nebo se soustředit na likviditní pooly s nižšími kolísáními cen. Důležité je taky sledovat trh a mít přehled o cenových pohybech – čím víc víš, tím lépe se ti daří rozhodnout, jestli do poolu jít nebo ne. Někdy se to vyplatí, pokud čekáš na vyšší poplatky za transakce, což ti to může kompenzovat. Ale vždycky je to riziko – takže si to dobře promysli.

151 slov
1.5 minut čtení
2. 6. 2024
Kamila Zachová
Kamila Zachová

Impermanent loss je prostě to, co se stane, když poskytneš likviditu do poolu a ceny tokenů, které tam máš, se změní. Když investuješ do likviditního fondu, vlastně poskytuješ svoje kryptoměny k obchodování a dostáváš za to poplatky. Ale když ceny tokenů vzrostou nebo klesnou, můžeš skončit s menší hodnotou, než kdybys ty kryptoměny prostě držel na peněžence.

Takhle to funguje: pokud máš třeba ETH a USDT v poolu a cena ETH vyletí nahoru, systém začne prodávat ETH z tvého podílu, aby udržel poměr 50/50 mezi ETH a USDT. Takže i když cena ETH roste, tvoje celkové množství může klesat a tím pádem i hodnota.

Jak moc tě to ovlivní? Záleží to na volatilitě trhu. Čím víc se ceny mění, tím víc riskuješ impermanent loss. Můžeš se tomu vyhnout tím, že budeš investovat do stablecoinů nebo méně volatilních párů. Další tipy jsou sledovat trh, využívat hedgingové strategie nebo diversifikovat investice mezi víc poolů.

I s impermanent lossem to může být výhodné, pokud dostáváš dostatek poplatků z likvidity, aby ti to pokrylo ztráty. Takže jo, investice do likviditních poolů mají svá rizika, ale taky příležitosti. Je dobré být informovaný a mít plán.

188 slov
1.9 minut čtení
23. 6. 2024
Eva Kopalová
Eva Kopalová