Můžu si odečíst ztráty z investování do ETF od daní?
Zajímalo by mě, jestli je možné si odečíst ztráty, které vznikly při investování do ETF, od daní. Slyšel jsem, že když člověk prodá nějaké akcie nebo ETF a má na nich ztrátu, tak by to mohlo mít vliv na jeho daňové přiznání. Jak to vlastně funguje? Platí to i pro všechny typy ETF nebo jsou nějaké výjimky? A co když mám jak zisky, tak ztráty z různých investic, jak se to potom počítá? Mám obavy, že bych mohl něco přehlédnout a nezvládl bych si správně vyplnit daňové přiznání. Odkud vlastně čerpat informace o tom, co si mohu odečíst a co ne? Je dobré mít nějaké osvědčení nebo potvrzení od finančního poradce? A co když jsem v minulých letech nezohlednil svoje ztráty při podávání daňového přiznání? Mohu to nějak zpětně napravit? Mám pocit, že je v tom spousta pravidel a předpisů a potřeboval bych s tím trochu pomoci. Můžete mi prosím poradit, jestli existuje nějaký jednoduchý způsob, jak zjistit, co všechno mohu udělat pro to, abych si snížil daňový základ díky mým ztrátám z investic do ETF?