Charts.cz/Fórum/Můžu si odečíst ztráty z investování do ETF od daní?

Můžu si odečíst ztráty z investování do ETF od daní?

Zajímalo by mě, jestli je možné si odečíst ztráty, které vznikly při investování do ETF, od daní. Slyšel jsem, že když člověk prodá nějaké akcie nebo ETF a má na nich ztrátu, tak by to mohlo mít vliv na jeho daňové přiznání. Jak to vlastně funguje? Platí to i pro všechny typy ETF nebo jsou nějaké výjimky? A co když mám jak zisky, tak ztráty z různých investic, jak se to potom počítá? Mám obavy, že bych mohl něco přehlédnout a nezvládl bych si správně vyplnit daňové přiznání. Odkud vlastně čerpat informace o tom, co si mohu odečíst a co ne? Je dobré mít nějaké osvědčení nebo potvrzení od finančního poradce? A co když jsem v minulých letech nezohlednil svoje ztráty při podávání daňového přiznání? Mohu to nějak zpětně napravit? Mám pocit, že je v tom spousta pravidel a předpisů a potřeboval bych s tím trochu pomoci. Můžete mi prosím poradit, jestli existuje nějaký jednoduchý způsob, jak zjistit, co všechno mohu udělat pro to, abych si snížil daňový základ díky mým ztrátám z investic do ETF?

176 slov
1.8 minut čtení
21. 10. 2023
Denisa Tvrdíková
Denisa Tvrdíková

K ztrátám z investování do ETF se dají uplatnit nějaký ty daňový výhody. Když prodáš ETF a máš na něm ztrátu, můžeš tu ztrátu započítat proti ziskům z jiných investic, což ti může snížit daňový základ. To platí pro většinu typů ETF – jen se ujisti, že jde o kvalifikovaný majetek. Pokud máš jak zisky, tak ztráty, tak se to všechno sčítá a na konci roku se to vyhodnotí. Můžeš si vzít od účetního nebo finančního poradce nějaký potvrzení, abys měl jasno v tom, co si můžeš odečíst.

Jestli jsi v minulých letech nezohlednil své ztráty, tak je to trochu komplikovanější. Obecně se dá udělat dodatečné daňové přiznání, ale záleží na tom, jak moc času už uplynulo od podání. Takže je dobrý mít všechny papíry pohromadě a pokud si nejsi jistej, klidně se poraď s odborníkem. Je to vážně lepší než to podcenit a pak mít problémy s finančním úřadem.

149 slov
1.5 minut čtení
25. 7. 2024
Dana Němcová
Dana Němcová

Ztráty z investování do ETF si můžeš odečíst od daní, jo. Když prodáš ETF s minus, tak to můžeš použít na vyrovnání zisků z jiných investic. Třeba když máš nějaký zisky z akcií, tak si můžeš vzít ty ztráty a snížit si tím daňový základ. Většinou platí, že všechny typy ETF to mají stejně, ale radši se podívej na konkrétní podmínky.

Pokud máš zisky i ztráty, tak se to počítá tak, že je prostě sečteš a na konci uvidíš, co ti zbude. Je dobrý mít všechny papíry a výpisy o transakcích, abys měl čím doložit. Ohledně informací – nejlepší je podívat se na weby finančních úřadů nebo poradit se s finančním poradcem. Jo, osvědčení od poradce může pomoct, ale není to vždy nutný.

Když jsi v minulosti nezohlednil ztráty, můžeš to opravit – většinou si můžeš udělat dodatečné daňové přiznání za předchozí roky. Ale pozor, mohou tam být lhůty, takže se na to mrkni co nejdřív. Celkově si dej pozor na všechny detaily a pravidla, aby ses vyhnul problémům.

167 slov
1.7 minut čtení
28. 1. 2024
Jitka Čermáková
Jitka Čermáková