Charts.cz/Fórum/Jak se daní zisky z ETF v ČR?

Jak se daní zisky z ETF v ČR?

Zdravím všechny investory, mám dotaz ohledně danění zisků z ETF v České republice. Chtěl bych se dozvědět, jak přesně to funguje, když prodám ETF a realizuji nějaký zisk. Platí se z toho nějaká daň a jaká je její výše? Vím, že u akcií se platí 15% daň z příjmu, ale co ETF? Je to stejné nebo to má nějaké specifické pravidla? A co když mám ETF, které investují do zahraničních akcií, taky se to daní stejně? Zajímá mě i to, jestli existují nějaké možnosti, jak si tu daň snížit nebo zda existují nějaké výjimky. Slyšel jsem něco o tom, že by se daly využít i nějaké investiční účty nebo něco podobného na snížení daně. Jak to vlastně funguje? Bude se mi daň počítat i v případě, že si ETF nechám v portfoliu delší dobu a prodám až po několika letech? A co když vyplácí dividendy, ty se také daní zvlášť nebo to nějak souvisí s prodejem ETF? Moc děkuji za jakékoli rady a zkušenosti!

164 slov
1.6 minut čtení
23. 6. 2022
Denisa Zichová
Denisa Zichová

Danění zisků z ETF v ČR funguje v podstatě stejně jako u akcií. Když prodáš ETF a vyděláš, tak se na ten zisk vztahuje daň z příjmu, která je 15%. Takže pokud máš zisk, musíš ho přiznat a zaplatit daň. To platí i pro ETF, které investují do zahraničních akcií, tam není žádný rozdíl.

Pokud jde o dividendy, ty se daní zvlášť a taky platíš 15% daň. Takže pokud ti ETF vyplácí dividendy, musíš za ně také zaplatit daň.

Ohledně možností snížení daně – jednou z možností je využití investičního účtu, což ti může pomoct s daněmi. Například na podílové fondy a podobné produkty to může mít výhody.

A co se týče doby držení – nezáleží na tom, jak dlouho ETF držíš, daň se platí vždy při realizaci zisku. Takže když prodáš po několika letech a máš zisk, tak to prostě daníš.

Takže shrnuto – 15% daň na realizovaný zisk i dividendy a možnosti snížení existují, ale chce to prozkoumat víc detailně.

162 slov
1.6 minut čtení
23. 10. 2023
Kateřina Palečková
Kateřina Palečková

Danění zisků z ETF v ČR je docela podobné jako u akcií. Když prodáš ETF a realizuješ zisk, tak platíš daň z příjmu, což je 15%. To platí i pro ETF, které investují do zahraničních akcií. Ať už prodáš ETF po roce nebo po několika letech, daň se ti počítá ze zisku, který jsi při prodeji udělal.

Pokud jde o dividendy vyplácené ETF, ty se daní zvlášť, takže na to si dej pozor. Musíš to uvést ve svém daňovém přiznání jako příjem. Existují ale možnosti, jak si daň snížit, například investiční účty nebo penzijní připojištění, kde některé zisky mohou být osvobozené od daně.

Taky si můžeš vzít do úvahy možnost offsetu ztrát – pokud jsi měl ztráty na jiných investicích, můžeš je odečíst od zisků. Ale celkově, pokud investuješ přesně podle pravidel, tak by to mělo být docela přímočaré.

139 slov
1.4 minut čtení
1. 10. 2022
Andrea Háchová
Andrea Háchová