Charts.cz/Fórum/Které akcie vyplácejí nejlepší dividendy v současnosti?

Které akcie vyplácejí nejlepší dividendy v současnosti?

Zajímalo by mě, jaké akcie momentálně nabízejí nejlepší dividendy. Slyšel jsem, že v poslední době se některé společnosti opravdu snaží udržet své dividendy na vysoké úrovni, dokonce i v době, kdy ekonomika prochází různými turbulencemi. Chtěl bych vědět, zda jsou nějaké konkrétní sektory, které vynikají v poskytování stabilních a vysokých dividend. Myslím, že by mě to mohlo zajímat z pohledu pasivního příjmu, protože chci investovat do něčeho, co mi přinese pravidelný příjem bez nutnosti neustálého sledování trhu. Jaké máte zkušenosti s akciemi dividendovými aristokraty? Myslíte si, že je lepší investovat do známějších firem, nebo se dívat i na menší společnosti, které mají potenciál růstu a zároveň slušnou dividendovou návratnost? Také by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy na to, kde najít aktuální informace o dividendových výnosech a na co si dát pozor při výběru akcií. Vím, že někdo může mít jiný názor na to, co je "nejlepší", ale rád bych slyšel názory ostatních investorů. Co myslíte? Jaké akcie byste doporučili nebo jakým způsobem se orientujete v dividendovém investování?

168 slov
1.7 minut čtení
13. 1. 2025
Helena Košťálová
Helena Košťálová

Nejsem expert, ale myslím, že teď jsou na trhu některé solidní dividendové akcie. Dividendy vyplácejí hlavně firmy z odvětví jako jsou utility, zdravotnictví nebo spotřební zboží. Například akcie jako Procter & Gamble nebo Johnson & Johnson jsou známé tím, že pravidelně vyplácejí slušné dividendy a mají dobrou historii. Tyto společnosti jsou jakoby "dividendoví aristokraté", což znamená, že zvyšují dividendy už pěknou řádku let.

Pokud chceš něco s potenciálem růstu, můžeš se podívat na menší firmy, ale to je větší riziko. Známější firmy ti zaručí stabilitu, zatímco ty menší můžou překvapit, ale i zklamat.

Pro sledování dividendových výnosů doporučuju stránky jako Seeking Alpha nebo Yahoo Finance. Je dobré sledovat nejen samotný výnos, ale i poměr výplaty dividendy a celkovou finanční situaci firmy. Takže se zaměř na to, aby firma mohla dividendy udržet i v horších časech.

135 slov
1.4 minut čtení
9. 1. 2025
Petra Janková
Petra Janková

Zdravím, co se týče dividendových akcií, tak teďka fakt dost záleží na tom, co hledáš. Obecně jsou dobré dividendy v sektorech jako jsou utility, telekomunikace nebo třeba i některé zdravotnické společnosti. Ty firmy většinou mají stabilní cash flow a dokážou si udržet dividendy i v těžších časech. Dividenda aristokratů je super volba, to jsou firmy, co zvyšují dividendy už 25 let a víc, takže tam je šance na stabilitu.

Pokud jde o známější firmy versus menší společnosti, já bych řekl, že známější firmy většinou nabízejí jistotu, ale ty menší mohou mít větší potenciál růstu. To ale všechno závisí na tvém rizikovém profilu a jak moc chceš investovat.

Pro aktuální info o dividendách doporučuji sledovat finanční weby jako Yahoo Finance nebo Seeking Alpha, tam se dají najít dobré analýzy a přehledy. Důležitý je taky sledovat vyplácení dividend – jestli je firma v plusu a jestli má dostatečný zisk na to, aby dividendu udržela.

Takže nakonec je fajn mít diversifikaci a nevsázet všechno na jednu kartu. Hodně štěstí s investicemi!

166 slov
1.7 minut čtení
4. 2. 2025
Ludmila Havelková
Ludmila Havelková