Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody aktivně spravovaných ETF oproti pasivním?

Jaké jsou hlavní výhody aktivně spravovaných ETF oproti pasivním?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní výhody mají vlastně aktivně spravovaná ETF v porovnání s těmi pasivními. Já vím, že pasivní ETF sledují nějaký index, ale co přesně dělají ty aktivně spravované, že jsou na tom lépe? Slyšel jsem, že dokážou reagovat na změny na trhu a využívat různé strategie, ale jak to v praxi funguje? A co to třeba znamená pro výnosy a riziko? V poslední době se hodně mluví o diverzifikaci a o tom, jak důležité je mít vyvážené portfolio. Takže mě zajímá, jestli je pravda, že aktivní správa může nabídnout lepší možnosti v tomto ohledu. Jak to tedy je? Vyplatí se do takových ETF investovat víc než do těch pasivních, nebo je to jen marketingový trik? Jsou nějaké konkrétní příklady nebo situace, kdy by bylo lepší zvolit aktivní správu? Díky moc za všechny názory a zkušenosti, určitě mi to pomůže udělat si lepší představu o tom, co vlastně chci dělat s mými investicemi.

155 slov
1.6 minut čtení
8. 7. 2022
Rudolf Blažek
Rudolf Blažek

Aktivně spravovaná ETF mají pár výhod, co se týče flexibility a potenciálních výnosů. Jelikož je spravuje tým odborníků, můžou reagovat na aktuální tržní podmínky a přizpůsobovat strategie podle toho, co se děje. To znamená, že když trhy klesají nebo nějaká odvětví zažívají krizi, můžou rychle přehodnotit složení portfolia a třeba se zbavit špatně fungujících akcií. Na rozdíl od pasivních ETF, které prostě jen kopírují nějaký index a nemění se, i když je situace na trhu špatná.

Co se týče výnosů, tak aktivní správa má potenciál překonat benchmarky, ale samozřejmě to není zaručené. V minulosti existovaly případy, kdy aktivně spravované fondy skutečně outperformovaly trh, ale ne vždycky. Riziko je taky vyšší, protože správce může udělat špatná rozhodnutí.

Diverzifikace může být lepší v tom smyslu, že aktivní ETF mohou zahrnout širší spektrum investic a využít různé strategie - třeba kombinovat akcie s dluhopisy nebo alternativními investicemi. Ale je důležité mít na paměti také vyšší poplatky spojené s aktivním řízením.

Jestli se vyplatí investovat do aktivně spravovaných ETF víc než do pasivních? Záleží na tvých investičních cílech a toleranci k riziku. Pokud hledáš něco dynamického a jsi ochoten podstoupit riziko pro potenciálně vyšší výnosy, může to být dobrá volba. Ale pokud chceš stabilitu a nízké náklady, pak pasivka bude lepší.

204 slov
2 minut čtení
14. 4. 2024
Jindřiška Sládková
Jindřiška Sládková

Takže, aktivně spravovaná ETF mají pár výhod. Hlavní je, že se snaží překonat trh, zatímco pasivní jen kopírují nějaký index. Správci aktivně spravovaných ETF dělají analýzy a vybírají akcie nebo jiné investice podle aktuálních podmínek na trhu. Když vidí příležitost, můžou rychle reagovat a změnit složení portfolia. To může znamenat vyšší výnosy, ale samozřejmě i větší riziko, protože to závisí na schopnostech těch správců.

Pokud jde o diverzifikaci, aktivní správa může nabídnout víc možností, protože se zaměřují na různé sektory nebo regiony podle toho, co se zrovna děje v ekonomice. Taky mají šanci využít různé strategie jako hedging nebo taktické alokace.

Ale pozor! Ne všechny aktivně spravované ETF jsou lepší než pasivní. Někdy si účtují vyšší poplatky a ne vždycky se jim podaří překonat indexy. Takže než do toho skočit, je dobrý prostudovat si konkrétní fond a jeho historii.

Situace, kdy bys mohl zvolit aktivní správu, je třeba v turbulentních obdobích na trhu nebo když jsou na obzoru nějaké významné události (jako ekonomické krize). Ale zas to chce mít důvěru v toho správce. Celkově platí: koukej na výkon, poplatky a strategii.

179 slov
1.8 minut čtení
12. 8. 2024
Tereza Havlová
Tereza Havlová