Charts.cz/Fórum/Co všechno bych měl vědět před investicí do NFT?

Co všechno bych měl vědět před investicí do NFT?

Rozhoduji se, že bych chtěl investovat do NFT, ale mám spoustu otázek. Nejdřív mě zajímá, jak vlastně fungují a co všechno to obnáší. Jaký je rozdíl mezi NFT a běžnými kryptoměnami? A co je to vlastně ta blockchain technologie, o které se pořád mluví? Mám pocit, že je to nějaká zázračná věc, ale chápu to jenom z části. Také mě zajímá, jak si mohu vybrat správné NFT k investici. Existují nějaké platformy nebo trhy, které jsou doporučované pro začátečníky? A co třeba poplatky za obchodování s NFT? To bude asi něco, na co bych si měl dát pozor, že? Zjistil jsem, že ceny NFT mohou hodně kolísat. Jak mohu zjistit, zda je cena rozumná a jestli má smysl investovat právě teď? Je dobré sledovat trendy v umění nebo digitálním sběratelství, abych se rozhodl? A jak velké riziko vlastně tyto investice představují? Je lepší mít více různých NFT nebo se soustředit na jednu kategorii? Také jsem slyšel něco o tom, že některé NFT mohou ztratit hodnotu nebo dokonce být podvodné. Jak poznám důvěryhodného tvůrce? Je dobrý nápad investovat do NFT od známých umělců nebo spíše hledat skryté talenty? A co úschova těchto digitálních aktiv? Potřebuju nějakou speciální peněženku na ukládání NFT, nebo stačí běžná kryptopeněženka? Co když se rozhodnu prodat své NFT - jak rychle a snadno to jde udělat? A poslední věc - stojí vůbec za to investovat do NFT jako způsob vytváření pasivního příjmu, nebo je lepší hledat jiné možnosti v oblasti financí?

244 slov
2.4 minut čtení
21. 11. 2021
Roman Vacek
Roman Vacek

Takže, když chceš investovat do NFT, je dobrý vědět, že NFT jsou vlastně jako digitální certifikáty vlastnictví, které jsou na blockchainu. Rozdíl oproti běžným kryptoměnám je v tom, že každý NFT je unikátní a nemůžeš ho zaměnit za jiný. Blockchain je technologie, která uchovává všechny tyto informace a zajišťuje jejich bezpečnost a pravost. Před investicí se vyplatí prozkoumat trhy jako OpenSea nebo Rarible, kde můžeš najít různé NFT a sledovat poplatky za transakce, což může být dost vysoké, zejména při velkých objemech. Co se týče výběru správných NFT, tak sleduj trendy v umění nebo ve světě sběratelství – to ti může napovědět, co je populární. Riziko je dost velké, ceny kolísají a některé projekty jsou podvodné, takže důvěryhodnost tvůrců je klíčová. Známí umělci obvykle nabízejí větší jistotu než začínající talenty, ale skrytí talenti mohou přinést vysoké výnosy. Pro úschovu musíš mít speciální peněženku na NFT, ne každá kryptopeněženka to zvládne. Co se týče prodeje NFT, záleží na poptávce a jak dobře jsi to nastavil. A jestli to má smysl jako pasivní příjem? No, to už záleží na tvých cílech a jak moc jsi ochotný riskovat. Celkově zvažuj všechna pro a proti.

191 slov
1.9 minut čtení
5. 2. 2024
Zdeněk Horák
Zdeněk Horák

Investice do NFT jsou v poslední době hodně populární, ale je dobrý se na to podívat z různých úhlů. NFT, což znamená non-fungible token, jsou vlastně unikátní digitální aktiva, která existují na blockchainu. Blockchain je jako veřejná databáze všech transakcí – umožňuje ti prokázat vlastnictví a autenticitu tvého NFT. To je hlavní rozdíl oproti běžným kryptoměnám, který jsou zaměnitelné (např. jeden bitcoin je stejný jako jiný bitcoin).

Když vybíráš NFT k investici, zkoumej trhy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Je tam spousta poplatků za transakce (tzv. gas fees), takže na to dej pozor, může to značně ovlivnit tvůj zisk. Ceny NFT hodně kolísají, takže sledovat trendy v umění a sběratelství je určitě rozumné. Riziko je vysoké – někteří umělci nebo projekty mohou být podvodníci, takže důvěryhodnost tvůrce je zásadní. Vyhledávat známé umělce může být bezpečnější, ale skrytí talenti můžou nabídnout lepší návratnost.

Pokud jde o úschovu, potřebuješ speciální peněženku kompatibilní s NFT (jako MetaMask), běžná kryptopeněženka nestačí. Co se prodeje týče, může to být rychlé, ale závisí na poptávce a tržních podmínkách.

Pokud uvažuješ o pasivním příjmu, NFT nejsou úplně nejlepší volbou. Spíš bys měl prozkoumat další investiční možnosti. Celkově je dobré se před vstupem do světa NFT pořádně vzdělat a mít jasnou strategii.

202 slov
2 minut čtení
22. 12. 2023
Miroslava Novotná
Miroslava Novotná