Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli je NFT opravdu vzácné?

Jak zjistit, jestli je NFT opravdu vzácné?

Zajímalo by mě, jak vlastně zjistit, jestli je nějaké NFT opravdu vzácné a stojí za to do něj investovat. Na internetu se toho o vzácnosti NFT píše spousta, ale jaké jsou skutečné ukazatele, které mi mohou pomoci v rozhodování? Mám na mysli nejenom to, kolik jich bylo vyrobeno, ale i něco jako historie prodeje nebo poptávka po daném díle. Zajímal bych se také o to, jestli existují nějaké specializované platformy nebo nástroje, které by mi mohly poskytnout data o cenových trendech, a jak moc se tyto údaje liší od běžných trhů s uměním nebo sběratelskými předměty. Myslím si, že i estetická hodnota je důležitá, ale co dalšího bych měl zvážit při posuzování rarity? Pokud se na tomhle trhu pohybují i velké investiční fondy, znamená to, že musím mít nějaký speciální přístup k informacím nebo analýzám? A co třeba komunitní faktory? Jak moc hraje roli popularita tvůrce nebo značky? Chtěl bych se ujistit, že investuji do něčeho, co má potenciál růst v hodnotě a není to jen nějaká bublina. Takže pokud má někdo zkušenosti nebo tipy na to, jak správně posoudit vzácnost NFT a případně doporučení na zdroje informací, budu vděčný za každou radu.

193 slov
1.9 minut čtení
31. 1. 2023
Markéta Vašková
Markéta Vašková

Vzácnost NFT se posuzuje podle několika faktorů. Nejdřív se podívej na počet vydaných kusů – čím méně, tím líp. Historie prodeje je taky důležitá, koukni na to, za kolik se prodávaly v minulosti a jaké byly trendy. Některé platformy jako OpenSea nebo Rarity.tools ti ukážou ceny a poptávku, což je super pomocník.

Jak říkáš, estetika hraje roli, ale i reputace tvůrce nebo značky je klíčová. Pokud je umělec známý a má dobrou komunitu, jeho díla bývají ceněná víc. Taky sleduj, jestli do toho jdou investiční fondy, protože to může znamenat větší zájem o konkrétní NFT.

Některé komunity kolem projektů mají své vlastní fóra nebo Discordy, kde se dá hodně zjistit o poptávce a názorech na různé kousky. Tohle všechno ti může pomoct rozhodnout, jestli investice do konkrétního NFT má potenciál. Takže jo, kombinuj data s intuicí a hodně sleduj trh.

140 slov
1.4 minut čtení
2. 5. 2022
Libor Vyskočil
Libor Vyskočil

Když chceš zjistit, jestli je NFT vzácné, tak se zaměř na pár věcí. První je počet vyrobených kusů – čím méně, tím líp. Pak se mrkni na historii prodeje, to ti ukáže, jakou má poptávku. Dobré je sledovat platformy jako OpenSea nebo Rarity.tools, které ti můžou dát přehled o cenových trendech a vzácnosti.

Důležitý je taky tvůrce – jestli je známý a má dobré jméno v komunitě, tak to často zvyšuje hodnotu. Komunitní faktory hrají velkou roli, čím víc lidí o díle mluví a sdílí ho, tím větší šance, že poroste cena. Takže kromě čísla a historie sleduj i sociální média a diskusi okolo daného NFT.

A jo, někdy se kolem NFT točí investiční fondy, takže můžeš mít pocit, že ti něco uniká. Zkus sledovat zprávy o trhu s NFT, tam se často dozvíš novinky a trendy. Celkově si dej pozor na bubliny – dobrá investice by měla mít solidní základy a tyhle indikátory ti můžou pomoct rozhodnout.

157 slov
1.6 minut čtení
30. 1. 2025
Ondřej Kočí
Ondřej Kočí