Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ETF, když nevím nic o financích?

Jak začít investovat do ETF, když nevím nic o financích?

Mám pocit, že mě finanční svět trochu míjí a přiznávám, že se v tom vůbec nevyznám. Slyšel jsem, že investování do ETF je skvělý způsob, jak začít budovat svůj majetek, ale opravdu nevím, jak se k tomu dostat. Jaké jsou první kroky, které bych měl podniknout? Myslíte si, že bych měl začít s nějakými základními informacemi o tom, co ETF vlastně je? A co vlastně musí člověk mít na paměti, když přemýšlí o investicích do těchto fondů? Je to složitější než nakupování běžných akcií nebo je to víceméně stejné? Jak zjistit, která ETF jsou pro mě ty pravé? A co třeba poplatky – je něco, na co bych si měl dávat pozor? Měla bych mít nějaký konkrétní cíl, na který bych tyto investice směřoval? Mám pocit, že je toho hodně a vůbec nevím, kde začít. Co byste mi doporučili? Jaký je nejlepší způsob, jak si nastavit rozpočet pro investice a co dělat, když se někde ztratím? Začínám mít pocit, že investování je pro mě velké sousto, ale zároveň vím, že je důležité se o svoje finance starat. Takže jak na to?

181 slov
1.8 minut čtení
20. 5. 2024
Marie Jirásková
Marie Jirásková

Furt se to zdá jako velká věda, ale začít s investováním do ETF není zas tak složitý, jak to vypadá. Prvně si zjisti, co to ETF vlastně je – prostě fond, co sleduje nějaký index. To znamená, že když koupíš ETF, tak vlastně investuješ do celého balíku akcií nebo jiných aktiv.

Doporučuji ti začít tím, že si otevřeš účet u nějaké brokerské platformy. Většina z nich má dneska intuitivní rozhraní a najdeš tam i návody pro začátečníky. Pak prostě prozkoumej různé ETF. Zaměř se na ty s nízkými poplatky, protože ty ti víc zůstanou v kapse. Ujisti se taky, že ETF má dostatečnou likviditu a je dobře diverzifikované.

Co se týče cílů, dobře si promysli, proč chceš investovat. Chceš spořit na důchod? Nebo na bydlení? Když víš, co chceš, tak ti to pomůže vybrat správné ETF. Nastav si rozpočet na investice – třeba kolik peněz můžeš měsíčně dát stranou. A neboj se začít pomalu – i malá částka se počítá.

Pokud se někde ztratíš, tak si najdi fóra nebo YouTube kanály o investování. Tam se dá hodně naučit od lidí, co už mají zkušenosti. Investování je proces, takže buď trpělivý a nesnaž se hned udělat milion v prvním roce. Hlavně se neboj ptát a hledat informace.

203 slov
2 minut čtení
3. 11. 2023
Olga Kříčková
Olga Kříčková

Hele, začít s investováním do ETF fakt není tak těžký, jak se zdá. První věc, co potřebuješ, je nějaký základní povědomí o tom, co ETF vlastně je. Jsou to fondy, které sledují výkon určitého indexu (třeba S&P 500) a dají ti možnost investovat do více akcií najednou. Místo kupování jednotlivých akcií si prostě koupíš podíl v tomhle fondu.

Založ si investiční účet u nějaké online platformy nebo brokera, kde můžeš obchodovat. Tam už si můžeš procházet různé ETF a vybírat podle toho, co ti sedí. Zkus se zaměřit na fondy s nízkými poplatky – to je důležité. Každý poplatek snižuje tvoje výnosy.

A jo, je dobrý mít nějaký cíl. Chceš šetřit na důchod nebo třeba na bydlení? Podle toho si pak můžeš vybrat, jak dlouho chceš investovat. Rozpočet si klidně nastav na měsíční bázi – třeba 10 % tvého platu na investice. Nenech se vykolejit, když něco nevíš – hodně informací je dostupných online. Čti články, sleduj videa a neváhej se ptát na fórech. Všechny tyhle kroky ti pomůžou získat jistotu v tom, co děláš.

173 slov
1.7 minut čtení
20. 3. 2023
Zdeněk Staněk
Zdeněk Staněk