Charts.cz/Fórum/Proč bych měl do portfolia zahrnout zlato?

Proč bych měl do portfolia zahrnout zlato?

Zajímalo mě, jakou roli vlastně hraje zlato v investičním portfoliu a proč by ho tam člověk měl mít. V poslední době se hodně mluví o různých investicích jako jsou akcie, kryptoměny nebo nemovitosti, ale zlato je přece jen něco, co má dlouhou historii jako bezpečné aktivum. Má smysl investovat do zlata, když jsou na trhu i jiné možnosti? Je zlato opravdu tak stabilní a spolehlivé, jak se říká? Jak může zlato ochránit moje finance před inflací nebo ekonomickými krizemi? Jaké množství zlata je ideální mít v portfoliu? A co třeba jeho likvidita? Nebo se vyplatí investovat raději do zlatých mincí než do zlatých cihel? Co vlastně ovlivňuje cenu zlata a jak si mám být jistý, že mi to v dlouhodobém horizontu přinese zisk? Pokud máte nějaké zkušenosti nebo tipy ohledně investování do zlata, budu vděčný za vaše názory. Díky!

139 slov
1.4 minut čtení
20. 12. 2023
Ladislav Dunka
Ladislav Dunka

Zlato je v portfoliu dobrý nápad, protože má dlouhou historii jako bezriziková investice. V době inflace a ekonomických krizí se zlato často chová jako bezpečný přístav, což může ochránit tvoje finance. Co se týče stability, zlato má tendenci udržovat svou hodnotu, i když akcie nebo jiné investice kolísají. Mnoho expertů doporučuje mít v portfoliu 5 až 10 % zlata, ale záleží na tvé strategii a ochotě riskovat.

Pokud jde o likviditu, zlato je obecně dobře likvidní. Zlato ve formě cihel je výhodné, ale zlaté mince můžou mít vyšší sběratelskou hodnotu. Cenu zlata ovlivňuje poptávka, nabídka a ekonomické faktory jako úrokové sazby nebo geopolitické napětí.

Takže jestli hledáš něco, co ti pomůže diversifikovat a chránit se před krizemi, zlato může být rozumná volba. Ale vždycky je dobrý to mít v rovnováze s dalšími investicemi.

131 slov
1.3 minut čtení
19. 10. 2024
Renata Bartošová
Renata Bartošová

Zlato je v investicích klasikou a má pár výhod, které bys neměl přehlížet. Za prvé, je to tradiční uchovatel hodnoty. Když se trhy hroutí nebo když je inflace na vzestupu, zlato má tendenci držet cenu nebo dokonce růst. Mnoho lidí ho vidí jako bezpečný přístav v těžkých časech. Pak je tu likvidita – zlato se snadno prodává, což je důležité, když potřebuješ rychle peníze.

Pokud jde o množství, často se doporučuje mít zlaté aktiva kolem 5-10 % celkového portfolia. To ti dává nějakou ochranu bez toho, abys byl příliš závislý na jeho ceně. Co se týče zlatých cihel vs. mincí, obě mají své pro a proti. Mince můžou mít numizmatickou hodnotu navíc, ale cihelné zlato je čistě pro investici.

Cenu zlata ovlivňuje spoustu věcí – geopolitické napětí, měnová politika, nabídka a poptávka atd. Takže jistota zisku není nikdy zaručená, ale pokud to bereš jako dlouhodobou investici, zlato může být celkem rozumný krok. Nakonec jde o diverzifikaci portfolia – mít různé aktiva pomůže snížit riziko.

162 slov
1.6 minut čtení
29. 4. 2024
Romana Bártová
Romana Bártová