Charts.cz/Fórum/Co zahrnout do portfolia pro pasivní příjem?

Co zahrnout do portfolia pro pasivní příjem?

Zajímalo by mě, co všechno bych měl zahrnout do portfolia, pokud chci vytvořit pasivní příjem. Slyšel jsem o různých možnostech, jako jsou akcie, dividendové tituly nebo nemovitosti, ale nejsem si jistý, co by bylo nejlepší kombinovat. Zvažoval jsem také investice do kryptoměn a NFT, ale mám obavy z jejich volatility a toho, jak stabilní mohou být jako zdroj příjmu. Myslíte, že by měly být součástí portfolia i alternativní investice, třeba crowfunding nebo peer-to-peer půjčky? Jaké máte zkušenosti s různými strategiemi pasivního příjmu a co se osvědčilo vám? Rád bych slyšel tipy na konkrétní produkty nebo platformy, které mohou být užitečné a jaké jsou výhody či nevýhody jednotlivých investic. Co všechno bych měl zvážit při sestavování takového portfolia pro pasivní příjem? Jak dlouho trvá vybudovat takové portfolio a jaké rizika jsou s tím spojena? Děkuji za vaše názory!

137 slov
1.4 minut čtení
7. 6. 2023
Oldřich Charvát
Oldřich Charvát

Takže, co se týče portfolia pro pasivní příjem, doporučuji začít s dividendovými akciemi. Ty ti můžou dávat pravidelný příjem a jsou obvykle stabilnější než různé alternativní investice. Zvaž také ETF zaměřená na dividendy, to je fajn způsob, jak rozložit riziko.

Nemovitosti jsou taky super volba, pokud máš možnost investovat do něčeho jako REITs nebo dokonce koupit byt na pronájem. Samozřejmě to vyžaduje víc práce, ale může to být výhodné dlouhodobě.

Kryptoměny a NFT? To je fakt risk, já bych do toho šel opatrně. Můžeš zkusit něco malého, co tě nezruinuje, ale na pasivní příjem mi to přijde dost nestabilní.

Crowdfunding a peer-to-peer půjčky můžou být zajímavé, dávají ti šanci získat pěkné úroky, ale dej pozor na platformy a prověř si projekty. Můžou tam být skryté rizika.

Celkově bych to viděl tak, že začni s akciemi a nemovitostmi a k tomu postupně přidávej alternativy podle toho, jak se cítíš. Na budování takového portfolia počítej s tím, že to chvíli potrvá. Rizika jsou jasná – trhy kolísají a nikdy nevíš, co se stane. Ale s rozumným přístupem to zvládneš.

174 slov
1.7 minut čtení
21. 1. 2025
Stanislav Kysela
Stanislav Kysela

Pokud chceš vybudovat portfolio pro pasivní příjem, tak bych doporučil zaměřit se na pár základních oblastí. Začněte s dividendovými akciemi, to je klasika a poměrně stabilní zdroj příjmu. Pak můžeš přidat ETF zaměřená na dividendy, což ti rozloží riziko. Nemovitosti jsou taky fajn, ale zvaž, jestli chceš investovat do fyzických nemovitostí nebo radši REITs, což jsou realitní investiční trusty. Ty ti umožní investovat do nemovitostí bez nutnosti spravovat je sám.

Kryptoměny a NFT bych bral spíš jako rizikovější část portfolia, pokud máš nějaké peníze navíc a jsi ochoten riskovat. Můžeš ale zahrnout i crowdfunding nebo P2P půjčky, ty mají potenciál na slušný výnos, ale taky tam může být problém s likviditou a defaulty.

Důležité je mít diverzifikaci, aby ses nezaměřoval jen na jednu oblast. Zvažuj i to, kolik času jsi ochoten tomu věnovat, protože některé investice vyžadují víc sledování než jiné. A co se týče času na vybudování portfolia, to záleží na tvých cílech a kolik investuješ - může to trvat roky.

Rizika tu jsou vždycky: volatilita trhu, změny legislativy a ekonomické cykly. Takže rozmysli si dobře, co chceš a jaká je tvoje tolerace k riziku.

184 slov
1.8 minut čtení
13. 10. 2024
Renata Švecová
Renata Švecová