Charts.cz/Fórum/Jak rozložit investice mezi akcie a kryptoměny?

Jak rozložit investice mezi akcie a kryptoměny?

Zajímalo by mě, jak správně rozložit investice mezi akcie a kryptoměny, protože obě tyto oblasti mě hodně lákají, ale nevím, jak na to. Mám pocit, že akcie jsou více stabilní a bezpečné, ale kryptoměny zase nabízí zajímavé výnosy. Kolik procent z celkového portfolia bych měl dát do akcií a kolik do kryptoměn? Je dobré se řídit nějakými konkrétními pravidly nebo doporučeními? Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při rozhodování o tom, jak rozdělit své peníze? Mám nějaké zkušenosti s obchodováním s akciemi, ale v kryptosvětě jsem ještě nováček. Zároveň mě zajímá, jestli je dobré investovat do různých typů kryptoměn – mám na mysli Bitcoin, Ethereum a altcoiny. Měli byste doporučení na nějaké konkrétní projekty nebo platformy, kde se dá bezpečně investovat? A co volatility – jak moc bych měl počítat s tím, že ceny se mohou dost rychle měnit? Rád bych měl jasný plán, který mi pomůže minimalizovat riziko a maximálně využít potenciál zisků z obou světů. Děkuju za všechny tipy a rady.

164 slov
1.6 minut čtení
6. 10. 2021
Rudolf Blažek
Rudolf Blažek

Jasně, rozložení investic mezi akcie a kryptoměny je fakt důležitý a každý to dělá jinak. Záleží na tvém rizikovém apetitu. Obecně se doporučuje třeba 70% do akcií a 30% do krypta, ale to můžeš upravit podle toho, jak moc se cítíš na riziko. Pokud jsi spíš opatrnej, zkus třeba 80/20 nebo i víc do akcií.

Když jde o kryptoměny, určitě zainvestuj do Bitcoinu a Etherea, to jsou takový stabilnější kousky. Ale přemýšlej i o altcoinech, pokud chceš vyšší zisky. Jenže s tím je spojená velká volatilita – ceny můžou skákat nahoru a dolů hrozně rychle. Takže buď připraven na to, že ti může hodně kolísat hodnota portfolia.

Co se týče platformy, zkús Coinbase nebo Binance pro nákup krypta. Co se týče akcií, tak Robinhood nebo Degiro jsou fajn pro začátečníky. A hlavně, investuj jen peníze, který si můžeš dovolit ztratit. Vždycky si udělej vlastní průzkum a nenech se unést emocemi.

Třeba začni s menší částkou a postupně zvyšuj investice, jak budeš mít víc zkušeností. Držím palce!

164 slov
1.6 minut čtení
13. 5. 2024
Blanka Bláhová
Blanka Bláhová

Takhle, rozložení investic mezi akcie a kryptoměny záleží na tvém rizikovém apetitu. Mnoho lidí doporučuje začít třeba s 70% akcie a 30% kryptoměny, ale pokud jsi víc odvážný, můžeš to otočit. Akcie jsou obecně stabilnější, ale krypta mají větší potenciál na růst – samozřejmě s tím souvisí i větší volatilita.

Je dobrý mít v portfoliu mix různých kryptoměn – Bitcoin a Ethereum jsou jakási základní klasika, ale zkus se podívat i na altcoiny. U těch ale opatrně, protože tam může být větší riziko. Klíčový je udělat si vlastní průzkum a sledovat projekty, které se ti líbí.

K tomu, co se týká volatility – počítej s tím, že ceny mohou skákat jako blázen, takže nemíchej do toho peníze, které potřebuješ hned teď. Snaž se prostě mít plán a jasně rozdělit investice tak, abys byl v klidu. Někde jsem slyšel, že je dobrý mít si nastavené limity pro prodeje a nakupování, což ti může pomoct držet emoce na uzdě.

Co se týče platforem, tak třeba Binance nebo Coinbase jsou celkem bezpečné pro začátečníky. Ale fakt si dej pozor na bezpečnostní opatření – dvoufázové ověření atd. Takže v klidu, nepanikař a drž se plánu.

189 slov
1.9 minut čtení
21. 8. 2024
Helena Krausová
Helena Krausová