Charts.cz/Fórum/Kolik pasivního příjmu mohu očekávat z investice do dividendových aristokratů?

Kolik pasivního příjmu mohu očekávat z investice do dividendových aristokratů?

Zajímalo by mě, kolik pasivního příjmu mohu reálně očekávat, když se rozhodnu investovat do dividendových aristokratů? Slyšel jsem, že tyto firmy mají dlouhou historii pravidelných a rostoucích dividend, ale jak to vlastně funguje v praxi? Jaká je průměrná výše dividendy u těchto akcií a jak často vyplácejí dividendu? Mám nějaké konkrétní příklady na mysli, ale chtěl bych mít lepší představu o tom, co mohu očekávat. Je dobré investovat do více různých aristokratů, abych rozložil riziko? A co třeba reinvestice dividend? Jak moc to může ovlivnit celkový výnos z mé investice? Potřeboval bych také vědět, jestli existují nějaké faktory, které by mohly ovlivnit stabilitu vyplácení dividend v budoucnu. Pokud někdo má zkušenosti s těmito investicemi a mohl by sdílet, jaké výnosy se mu podařilo dosáhnout, byl bych velmi vděčný. Děkuji!

129 slov
1.3 minut čtení
1. 12. 2024
Alois Žižka
Alois Žižka

Když se investuje do dividendových aristokratů, tak se dá čekat pasivní příjem okolo 2-5 % ročně z investice. Tyhle akcie většinou vyplácejí dividendy čtvrtletně, takže dostáváš peníze na účet pravidelně. Průměrná dividenda se pohybuje kolem 3 %, ale záleží na konkrétním titulu. Je fajn mít víc různých aristokratů v portfoliu, aby ses rozložil a snížil riziko. Co se týče reinvestice dividend, tak to hodně pomáhá zvyšovat celkový výnos díky složenému úročení. Ale je dobrý sledovat i stabilitu dividend, třeba jak firmě jde nebo jaká je její historie vyplácení dividend. V minulosti jsem měl zkušenosti s pár aristokraty a pokud to děláš dobře, tak jsi schopnej mít slušný výnosy. Ale vždycky pamatuj, že nic není jistý.

115 slov
1.2 minut čtení
20. 11. 2023
Soňa Pokorná
Soňa Pokorná

Dividendy aristokratů jsou fakt super příležitost, jak si vybudovat pasivní příjem, ale není to tak jednoduché, jak to vypadá. Obecně můžeš očekávat průměrný dividendový výnos někde mezi 2-5 % ročně. To znamená, že když investuješ třeba 100 000 Kč, tak bys mohl dostat mezi 2 000 a 5 000 Kč ročně jen z dividend. Častokrát tyto firmy vyplácejí dividendy čtvrtletně, což je fajn, protože to ti dodává pravidelný cash flow.

Co se týče rozložení rizika, určitě je dobrý mít víc různých aristokratů v portfoliu. Když investuješ do různých sektorů, tak se ti sníží riziko, že by jedna firma měla problémy a nedokázala vyplácet dividendu. Reinvestice dividend může hodně pomoci zvýšit tvůj celkový výnos, protože časem se ti peníze pěkně navyšují díky složenému úročení.

Měj na paměti, že stabilita dividend závisí na ekonomické situaci a zdraví firmy. Některé faktory jako hospodářský cyklus nebo specifické problémy s firmou můžou ovlivnit jejich schopnost vyplácet dividendy v budoucnu.

Zkušenosti lidí se liší, ale pokud si dobře vybereš a budeš mít trpělivost, můžeš docela slušně vydělat na dividendách. Je dobrý dělat vlastní průzkum a třeba si i přečíst pár analýz nebo článků o konkrétních firmách.

189 slov
1.9 minut čtení
10. 9. 2024
Božena Průchová
Božena Průchová