Charts.cz/Fórum/Jaké akcie dividendových aristokratů doporučujete na začátek investování?

Jaké akcie dividendových aristokratů doporučujete na začátek investování?

Když se člověk rozhodne začít investovat, je toho na něj najednou hrozně moc. Já přemýšlím o akciích dividendových aristokratů, protože to je něco, co by mohlo být pro začátečníka jako já skvělou volbou. Rád bych se zeptal, jaké konkrétní akcie byste doporučili na začátek? Zajímá mě, jestli jsou nějaké firmy, které mají dlouhou historii vyplácení dividend a navíc stabilní růst. Co třeba Coca-Cola nebo Procter & Gamble? Odpovídá to tomu, co hledám? A co další společnosti? Jaké máte zkušenosti s těmito akciemi? Měli jste někdo úspěch s investováním do dividendových aristokratů? Myslíte si, že se vyplatí investovat do těchto dlouhodobě stabilních akcií, i když trh není úplně příznivý? Jak dlouho trvá, než se člověk dočká nějakého výnosu z takových investic? Rád bych věděl také o nějakých špatných zkušenostech nebo varováních, abych se vyvaroval chybám, které by mě mohly stát peníze. Díky moc za rady!

144 slov
1.4 minut čtení
28. 2. 2023
Daniel Buchta
Daniel Buchta

Takže, investování do dividendových aristokratů zní jako solidní plán. Coca-Cola a Procter & Gamble jsou určitě skvělé volby, mají dlouhou historii a většinou si drží stabilní výplaty dividend. Můžeš taky kouknout na Johnson & Johnson nebo 3M, obě firmy mají dobrou pověst a také vyplácejí dividendy pravidelně.

Osobně jsem měl s dividendovými aristokraty dobré zkušenosti, pokud jde o stabilitu. Samozřejmě, že i tyhle akcie můžou mít svoje výkyvy, takže se připrav na trpělivost. Výnosy z dividend se zpravidla projeví až po nějakém čase, takže je dobrý mít na paměti dlouhodobější horizont.

Zároveň pozor na to, co děláš v těžších obdobích trhu – nepropadej panice a nesnaž se nakupovat ve spěchu, protože pak můžeš udělat chybu. Vždycky je dobrý mít diverzifikované portfolio. A nezapomeň se dívat na fundamenty firem – někdy i velcí hráči můžou mít problémy.

Takže jo, jdi do toho, ale buď opatrnej a informovanej.

146 slov
1.5 minut čtení
14. 12. 2024
Miroslav Kopal
Miroslav Kopal

Dividendy jsou super způsob, jak si zajistit stabilní příjem a dividendoví aristokraté jsou na to skvělá volba. Coca-Cola a Procter & Gamble určitě splňují to, co hledáš. Mají dlouhou historii vyplácení dividend a navíc pravidelně zvyšují výplaty. Myslím, že i Johnson & Johnson nebo 3M jsou fajn kandidáti. Tyhle firmy mají solidní základnu a historicky se ukazují jako stabilní investice.

Co se týká výnosů, tak to může trvat nějakou dobu, než začneš vidět větší zisky, zvlášť pokud investuješ do akcií s nižším rizikem. Ale ty dividendy se obvykle vyplácí čtvrtletně, takže můžeš mít nějaký příjem každý rok. Je dobré se podívat na dividendový výnos a poměr vyplácených dividend, abys měl představu o tom, kolik firma vrací akcionářům.

Jasně, že někdo může mít špatné zkušenosti – třeba firma na první pohled vypadá stabilně, ale pak se něco zvrtne (třeba ekonomika nebo špatná strategie). Proto je důležitý diversifikovat portfólio. Držet akcie různých sektorů ti může hodně pomoct. Když začínáš, je nejlepší udělat si pořádný průzkum a snažit se neinvestovat všechny peníze najednou. Možná začít s menšími částkami a přidávat postupně.

176 slov
1.8 minut čtení
25. 7. 2024
Jarmila Macková
Jarmila Macková