Charts.cz/Fórum/Jak poznám, jestli je cena NFT dobrá?

Jak poznám, jestli je cena NFT dobrá?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně NFT, protože se v tom ještě moc nevyznám a nechci udělat nějakou hloupost. Jak vlastně poznám, jestli je cena konkrétního NFT dobrá? U některých děl vidím ceny, které mi přijdou šíleně vysoké, ale pak zase slyším, že to může být skvělá investice. Jak si mám tedy vyhodnotit, co je rozumné a co už je jen nafouknutá bublina? Zajímalo by mě, na co bych se měl zaměřit – jsou to prodeje podobných NFT v minulosti, nebo třeba popularita autora? Co třeba rarita daného díla nebo jeho historie? A jak moc hraje roli komunita kolem daného NFT? Vím, že někdy může být cena ovlivněná trendy a hype, takže jak se v tomhle všem zorientovat? Můžete mi prosím poradit, jaké faktory brát v úvahu a na co si dát pozor při rozhodování o koupi NFT? Děkuji moc!

139 slov
1.4 minut čtení
12. 9. 2020
Alena Machová
Alena Machová

Takže, když se díváš na cenu NFT, je dobrý kouknout se na pár věcí. Hlavně zkoumej autora – jestli je slavnej nebo má nějakou historii, co už prodal. Taky sleduj, kolik se podobný NFT v minulosti prodalo a za kolik. Rarita hraje fakt velkou roli – jestli je to jedinečný dílo nebo součást série. Pak je tu komunita kolem toho projektu, čím víc lidí to podporuje, tím líp. A nezapomeň na trendy – někdy se ceny zblázní kvůli hype, takže si dávej bacha na to, jestli to není jen bublina. Rozhodně si udělej vlastní průzkum a nezapomeň investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

105 slov
1.1 minut čtení
11. 9. 2024
Radek Kouba
Radek Kouba

Takže, když se chystáš koupit NFT, je dobré si uvědomit pár věcí. První věc, co zvažovat, je historie prodeje podobných NFT. Podívej se, kolik se prodávaly podobné kusy v minulosti a jakou měly cenu. Taky sleduj autora – pokud je to někdo známý nebo má za sebou úspěšné projekty, to může cenu dost ovlivnit.

Další důležitá věc je rarita díla. Čím je něco vzácnější, tím víc může stát. Zkus zjistit, kolik jich bylo vytvořeno a jaké jsou další podobné kousky na trhu. A nezapomínej na komunitu kolem NFT – silná a aktivní komunita může hodně pomoct udržet cenu nahoru.

A ano, trend a hype hrají velkou roli. Někdy se ceny šponují kvůli momentálnímu zájmu a pak spadnou. Takže si dej pozor, abys nekupoval v době, kdy to vypadá jako bublina. Projdi si diskuse na fórech, sleduj trendy na sociálních sítích. Celkově se neboj udělat důkladný průzkum, než do něčeho skočíš.

149 slov
1.5 minut čtení
12. 12. 2024
Jarmila Fučíková
Jarmila Fučíková