Charts.cz/Fórum/Jaká jsou rizika při investování do NFT?

Jaká jsou rizika při investování do NFT?

Slyšel jsem spoustu věcí o NFT a jak mohou být skvělou investicí, ale mám strach, že se nejedná o tak bezpečnou volbu, jak všichni říkají. Mohl by mi někdo vysvětlit, jaká jsou vlastně rizika spojená s investováním do NFT? Zajímá mě, jestli je pravda, že hodnota těchto tokenů může rychle klesnout a co to vlastně znamená pro moji investici. Také bych rád pochopil, jak funguje trh s NFT a jestli existují nějaké podvody nebo nebezpečné praktiky, na které bych si měl dát pozor. Mám obavy také z toho, co se stane, pokud projekt, do kterého investuji, zkrachuje nebo zmizí. Jaký má vliv umělecká hodnota na cenu NFT? A je pravda, že některé NFT jsou prostě nafouknuté ceny bez skutečného základu? Co když se ukáže, že moje investice je bezcenná? Jak si mám ověřit legitimitu tvůrce NFT a co dělat v případě problémů s nákupem nebo prodejem? Rád bych slyšel názory lidí, kteří už mají nějaké zkušenosti s tímto trhem. Jaké máte tipy pro někoho, kdo teprve začíná a chce se vyhnout chybám? Děkuji za jakékoli rady a informace.

178 slov
1.8 minut čtení
19. 6. 2022
Dana Vacková
Dana Vacková

K investování do NFT je fakt spousta rizik. Základní problém je, že trh je dost volatilní – ceny NFT můžou rapidně klesnout, nebo naopak vyletět, ale většinou to není stabilní. Hodnota hodně závisí na poptávce a hype, spousta lidí koupí NFT jen kvůli trendu, což může vytvořit bublinu.

Hodně projektů zkrachuje nebo se ukáže, že jsou to podvody. Je důležitý si ověřit, kdo tvůrce je a jaký má background. Můžeš se kouknout na jeho předchozí práci, co už prodal nebo jestli má nějaké reference od známejch.

S uměleckou hodnotou to taky není jednoduchý – ne všechno, co vypadá skvěle, má skutečnou hodnotu. Některý NFT jsou prostě nafouklý ceny bez žádnýho reálnýho základu. Pokud se ti investice ukáže jako bezcenná, nebudeš mít moc co dělat, protože většina těch tokenů nemá reálný zajištění.

Tip pro začátečníky? Investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit a buď opatrnej na projekty, které slibují rychlej zisk. Rozhodně si udělej průzkum trhu a nevěř hned každému hype kolem nových NFT projektů.

166 slov
1.7 minut čtení
16. 12. 2024
Markéta Hanzlová
Markéta Hanzlová

Investování do NFT je fakt hodně riskantní a je dobrý mít to na paměti. Hlavní problém je, že trh s NFT je extrémně volatilní – hodnota může skákat nahoru a dolů jako blázen. Můžeš koupit NFT za slušný prachy a pak zjistit, že za pár týdnů je skoro bezcenné, protože trend se změnil nebo lidi přestali mít zájem. To je dost děsivé.

Další věc jsou podvody. Na trhu je spousta nepoctivých tvůrců, kteří prodávají zfalšované nebo plagiátorské NFT. Je důležitý si ověřit, kdo ten tvůrce je a jestli má nějakou historii v umění nebo na trhu s NFT. Pokud projekt zkrachuje nebo zmizí, tvoje investice prostě zmizí s ním a to je další důvod, proč si dávat pozor.

Umělecká hodnota samozřejmě hraje roli, ale i to může být zavádějící. Někdy jsou ceny prostě nafouknutý díky spekulacím, takže to není záruka, že to bude mít dlouhodobou hodnotu. Zkus se dívat na projekty s dobrou komunitou a reálným zájmem, to může být lepší cesta.

Když kupuješ nebo prodáváš NFT, buď opatrnej a snaž se komunikovat s ostatníma uživatelama – jestli máš nějaký pochybnosti, radši se ptej. A pokud něco nefunguje jak má, hned to řeš. Nezapomeň si taky udělat vlastní výzkum ohledně platforem a marketů, kde nakupuješ. To ti může ušetřit dost problémů.

208 slov
2.1 minut čtení
14. 9. 2024
Vlastimil Holub
Vlastimil Holub