Charts.cz/Fórum/Jak poznám, jestli ETF má skryté poplatky?

Jak poznám, jestli ETF má skryté poplatky?

Zdravím všechny, zajímá mě jedna věc ohledně investic do ETF. Zjistil jsem, že je to skvělý způsob, jak diversifikovat své portfolio a investovat do různých aktiv bez nutnosti kupovat jednotlivé akcie. Ale teď jsem narazil na problém, o kterém jsem četl, že se může stát, a to jsou skryté poplatky. Jak vlastně poznám, jestli nějaké ETF má tyto skryté náklady? Měl bych se dívat na celkové náklady na správu, nebo existují i jiné věci, na které bych měl dávat pozor? Slyšel jsem něco o tracking error a dalších ukazatelích, ale nejsem si úplně jistý, co to vše znamená v praxi. Je dobré porovnat více ETF od různých správců nebo se zaměřit na konkrétní index? A co třeba rozdíly mezi syntetickými a fyzickými ETF? Když nakupuji ETF přes brokera, jsou tam nějaké další poplatky, které by mohly snížit moji návratnost? Jak vlastně poznám, kde najít tyto informace, abych se vyhnul nepříjemným překvapením? Vím, že je důležité mít jasno v nákladech předtím, než investuji, ale někdy mi přijde, že je těžké se v tom všem vyznat. Máte nějaké tipy nebo zkušenosti s tímto tématem?

182 slov
1.8 minut čtení
8. 12. 2024
Adéla Králová
Adéla Králová

Podle mě je nejlepší začít tím, že se zaměříš na celkové náklady na správu (TER), to ti dá představu o tom, kolik přibližně zaplatíš ročně. Ale pozor, to není všechno. Měl bys taky kouknout na tracking error, což ukazuje, jak moc se ETF liší od indexu, který sleduje. Vysoký tracking error může znamenat, že ETF není dobře spravované a může mít vyšší skryté náklady.

Další věc, co bych doporučil sledovat, je struktura ETF – fyzické vs. syntetické. Fyzická ETF drží skutečné akcie, což může být lepší z hlediska transparentnosti. Syntetická ETF používají deriváty a můžou mít vyšší riziko.

Když nakupuješ přes brokera, dej si pozor na poplatky za obchodování a případné další náklady, jako jsou spread nebo poplatky za správu v rámci platformy. Vždycky je dobré porovnat více ETF od různých správců a podívat se na jejich celkové náklady.

Informace najdeš většinou na stránkách jednotlivých ETF nebo na investičních platformách. Vždycky si to pořádně prostuduj, abys pak nebyl překvapený. To je podle mě základní přístup, jak se vyhnout skrytým poplatkům.

168 slov
1.7 minut čtení
22. 1. 2025
Roman Zach
Roman Zach

Co se týče skrytých poplatků u ETF, je dobré se zaměřit na pár věcí. Určitě si zjisti celkové náklady na správu (TER), což ti dá základní představu o tom, kolik platíš. Dále můžeš sledovat tracking error, což ukazuje, jak moc se ETF odchyluje od indexu, a může to naznačovat další náklady. Když porovnáváš různé ETF, dívej se nejen na správce, ale i na způsob replikace – syntetické ETF často mají jiné rizika a poplatky než fyzické. U brokera si dej pozor na poplatky za obchodování a případné poplatky za správu účtu, které ti můžou taky snížit návratnost. Zjistit tohle všechno můžeš ve výročních zprávách ETF nebo na webových stránkách správců. Je to trochu složitější, ale když se podíváš do detailů a porovnáš více fondů, tak bys měl najít to nejvýhodnější.

130 slov
1.3 minut čtení
20. 12. 2024
Alois Brychta
Alois Brychta