Jak poznám, jestli ETF má skryté poplatky?
Zdravím všechny, zajímá mě jedna věc ohledně investic do ETF. Zjistil jsem, že je to skvělý způsob, jak diversifikovat své portfolio a investovat do různých aktiv bez nutnosti kupovat jednotlivé akcie. Ale teď jsem narazil na problém, o kterém jsem četl, že se může stát, a to jsou skryté poplatky. Jak vlastně poznám, jestli nějaké ETF má tyto skryté náklady? Měl bych se dívat na celkové náklady na správu, nebo existují i jiné věci, na které bych měl dávat pozor? Slyšel jsem něco o tracking error a dalších ukazatelích, ale nejsem si úplně jistý, co to vše znamená v praxi. Je dobré porovnat více ETF od různých správců nebo se zaměřit na konkrétní index? A co třeba rozdíly mezi syntetickými a fyzickými ETF? Když nakupuji ETF přes brokera, jsou tam nějaké další poplatky, které by mohly snížit moji návratnost? Jak vlastně poznám, kde najít tyto informace, abych se vyhnul nepříjemným překvapením? Vím, že je důležité mít jasno v nákladech předtím, než investuji, ale někdy mi přijde, že je těžké se v tom všem vyznat. Máte nějaké tipy nebo zkušenosti s tímto tématem?