Charts.cz/Fórum/Které ETF mají nejlepší výnosy za poslední rok?

Které ETF mají nejlepší výnosy za poslední rok?

V posledních měsících se hodně mluví o ETF a jejich výkonnosti. Zajímá mě, která konkrétní ETF (exchange-traded funds) zažívají největší boom a jaké výnosy přinesly investorům v uplynulém roce. Slyšel jsem, že některé sektory, jako technologie nebo obnovitelné zdroje energie, mohou mít obzvlášť vysoké výnosy a chtěl bych vědět, jestli je to pravda.

Dále mě zajímá, zda se vyplatí investovat do ETF, které sledují konkrétní indexy nebo sektory. Jaký je vlastně rozdíl mezi aktivně spravovanými fondy a pasivními ETF? A jak moc je důležité sledovat náklady na správu a poplatky spojené s těmito investicemi?

Pokud má někdo zkušenost s investováním do různých ETF, rád bych slyšel názory na to, co se osvědčilo a co ne. Jakým způsobem byste doporučili vybírat ETF na základě historických výnosů? Co si myslíte o diverzifikaci portfolia pomocí těchto fondů? Bude lepší vsadit na více různých ETF nebo se soustředit jen na pár, které mají prokazatelně nejlepší výsledky?

Přemýšlím také o tom, jak by aktuální ekonomická situace mohla ovlivnit budoucí výkonnost těchto fondů. Myslíte si, že je rozumné investovat teď, když jsou trhy relativně volatilní? Jaké faktory by měly rozhodovat o tom, do kterých ETF investovat?

Budu vděčný za jakoukoli radu či tipy! Rád bych se poučil z vašich zkušeností a udělal informovanější rozhodnutí ohledně svých investic.

209 slov
2.1 minut čtení
29. 1. 2023
Tereza Němcová
Tereza Němcová

Tak já ti teda zkusím poradit. V posledním roce dost frčely ETF zaměřený na technologie a obnovitelné zdroje. Například ARKK nebo iShares Global Clean Energy ETF se ukázaly jako hodně výnosný. Co se týče aktivně spravovaných versus pasivních ETF, tak pasivní obvykle sledují nějaký index a mají nižší poplatky, zatímco aktivně spravovaný fond může mít vyšší náklady, ale snaží se překonat trh.

Důležitý je sledovat náklady na správu, protože to ti pak sníží celkový výnos. Pokud jde o výběr ETF, tak je dobrý mít v portfoliu víc různých fondů pro diversifikaci, než se soustředit jen na pár. Ekonomická situace teď je dost vrtkavá, takže to chce opatrnost. Zjisti si, jaký faktory ovlivňujou daný sektor a podle toho se rozhodni. Investice do ETF mají smysl, ale vždycky se dívej na to, co přesně kupuješ a proč.

135 slov
1.4 minut čtení
6. 6. 2022
Jiří Eliáš
Jiří Eliáš

Myslím, že v posledním roce se hodně mluvilo o ETF jako je ARK Innovation ETF (ARKK) nebo třeba Invesco Solar ETF (TAN). Tyhle fondy mají dobrou výkonnost, hlavně díky boomu v technologiích a obnovitelných zdrojích. Technologie teď frčí, takže investice do takových ETF se mi zdají rozumné.

Pokud jde o aktivně vs. pasivní spravované fondy, pasivní ETF sledují indexy a většinou mají nižší náklady na správu. Aktivně spravované fondy se snaží překonat trh, ale obvykle mají vyšší poplatky a ne vždy se to povede. Sledování nákladů je důležitý faktor, protože i malý poplatek může ovlivnit dlouhodobé výnosy.

Diverzifikace portfolia pomocí různých ETF má smysl. Tím snížíš riziko, pokud by jeden sektor šel dolů. Ale zase není dobré mít příliš mnoho ETF, protože pak nevíš, co vlastně vlastníš. Já bych doporučil vybrat pár kvalitních ETF a na ně se zaměřit.

Ekonomická situace teď hodně kolísá, takže investice jsou riskantnější. Důležitý faktory jsou třeba úrokové sazby, inflace a celková ekonomická nálada. Osobně bych investoval s rozvahou a sledoval trendy v sektorech, které mě zajímají.

169 slov
1.7 minut čtení
11. 2. 2024
Kamila Šťastná
Kamila Šťastná