Charts.cz/Fórum/Jaké ETF se nejvíc vyplatí koupit teď?

Jaké ETF se nejvíc vyplatí koupit teď?

V poslední době se hodně zajímám o investování a přemýšlím, jaké možnosti mám, pokud jde o ETF. Vím, že je to skvělý způsob, jak diverzifikovat své portfolio a minimalizovat riziko, ale najít ta správná ETF může být docela výzva. Možná jsem se už díval na některé populární indexy nebo sektory, ale nejsem si jistý, které ETF by mohly být v současnosti nejlepší volbou. Vždycky slyším o tom, jak je důležité sledovat trendy na trhu, a teď mě zajímá, která ETF jsou aktuálně v kurzu. Zajímalo by mě také, jestli je lepší zaměřit se na akciové ETF nebo třeba na dluhopisové, popřípadě zda existují nějaká specifická témata, jako jsou obnovitelné zdroje energie nebo technologie, na které bych se měl soustředit. Jaké máte zkušenosti se současnými trendy v oblasti ETF a co byste doporučili pro investici v následujících měsících? Myslíte si, že je lepší vsadit na dlouhodobé růstové ETF nebo spíše na dividendové fondy? Byl bych rád za jakékoliv tipy či doporučení od vás, kdo se v tom pohybujete déle. Co vlastně považujete za klíčové faktory při výběru těch nejlepších ETF? A jaké máte názory ohledně rizik spojených s investováním do těchto fondů? Díky předem za odpovědi!

195 slov
2 minut čtení
8. 12. 2022
Zuzana Prokopová
Zuzana Prokopová

Tak hele, co se týče ETF, je teď fakt hodně možností. Záleží, co hledáš. Pokud se zajímáš o technologie, zkus třeba QQQ nebo VGT, to jsou fakt silný fondy. Naopak, pokud bys chtěl něco stabilnějšího s dividendama, tak třeba VIG nebo SCHD jsou super volba. S obnovitelnýma zdrojema energie teď hodně hraje i TAN nebo ICLN.

Co se týče akcií vs. dluhopisů, je dobrý mít mix, ale v dnešní době bych šel spíš do akcií, protože dlouhodobě mají víc potenciál. Ale pozor na rizika – trhy jsou dost volatilní a můžeš klidně přijít o prachy. Takže diverzifikace je klíčová.

Sleduj trendy, sleduj ekonomiku a nebuď nervózní, když se trhy hýbou. Dlouhodobý investice se vyplatěj, ale musíš být trpělivej. Držím palce s investováním!

123 slov
1.2 minut čtení
5. 2. 2025
Kateřina Khýrová
Kateřina Khýrová

Hele, ETF je super volba, pokud se chceš vyhnout přílišnému riziku a ještě si rozložit investice. Teďka se hodně mluví o sektorech jako technologie a obnova energie. Třeba i nějaké ESG ETF, co se zaměřují na udržitelnost, by mohly být fajn, protože lidi na to teď dost slyší. Můžeš kouknout na S&P 500 ETF pro stabilitu nebo na něco jako NASDAQ, když chceš víc růstu.

Když se rozhoduješ mezi akciovými a dluhopisovými ETF, doporučil bych spíš akcie, pokud nemáš problém s rizikem. Dluhopisy jsou sice bezpečnější, ale už ti tolik nevydělají. A co se týče dividendových ETF, tak to je taky dobrá volba, pokud hledáš pravidelný příjem.

Nezapomeň sledovat poplatky a výkon fondu v minulosti. Rizika tu samozřejmě jsou, takže si dej pozor na volatilitu a celkově si udělej obrázek o trhu. Zkus si nastavit nějaké cíle a podle toho vybírat. Opatrnost je důležitá.

143 slov
1.4 minut čtení
4. 10. 2024
Irena Vobořilová
Irena Vobořilová