Charts.cz/Fórum/Co se stane s mými NFT, když je prodám, musím platit daň?

Co se stane s mými NFT, když je prodám, musím platit daň?

Mám takový dotaz ohledně NFT a jejich prodeje. Zajímalo by mě, co se vlastně stane s mými tokeny, když je prodám. Myslím tím nejen to, že je už nebudu mít ve své digitální peněžence, ale spíš jaké to má dopady na moje finance. Představte si, že jsem si koupil pár zajímavých NFT a teď bych je chtěl prodat, abych si mohl koupit něco jiného nebo třeba zaplatit účty. Jak to vlastně funguje? Musím se bát nějakých poplatků nebo dodatečných nákladů? A co daně? Slyšel jsem, že u kryptoměn a NFT se daňové povinnosti liší od klasických investic jako akcie nebo nemovitosti. Jak to tedy je? Jsem v Česku, takže by mě zajímalo, jestli tu máme nějaké specifické předpisy ohledně zdanění příjmů z prodeje NFT. Měli byste mi doporučit nějaké zdroje nebo odborníky, na které bych se mohl obrátit? Zajímá mě i to, jestli existují nějaké výjimky nebo limity pro zdanění, které bych měl znát. Jaké jsou vaše zkušenosti s prodejem NFT a co byste mi poradili?

166 slov
1.7 minut čtení
27. 9. 2024
Patrik Rozsypal
Patrik Rozsypal

Když prodáš svý NFT, tak vlastně přijdeš o ten token, to je jasný. Ale co se týče financí, tak záleží na tom, za kolik je prodáš. Pokud je prodáš za víc, než za kolik jsi je koupil, tak na to můžeš mít daňovou povinnost – to už záleží na tom, kolik vyděláš. V Česku platí, že pokud je zisk z prodeje NFT považován za příjem, tak musíš přiznat daně. Hlavně si dej pozor na to, jestli neprodáváš jako podnikatel nebo jako fyzická osoba, to může mít vliv na to, jak se ti daně počítají.

Co se týče poplatků, tak většina platforem ti strhne nějaký procento z prodeje jako poplatek za transakci. Taky se ti může stát, že budeš muset platit poplatky za převod nějakých kryptoměn, pokud bys chtěl peníze dostat do fiat měny.

O výjimkách a limitech přímo moc nevím, ale doporučil bych se podívat na weby zaměřený na kryptoměny nebo daně – třeba stránky Finanční správy nebo nějaké diskusní fóra. Můžeš taky zvážit konzultaci s účetním nebo daňovým poradcem, co se v tom vyzná a pomůže ti s konkrétními dotazy ohledně tvý situace.

182 slov
1.8 minut čtení
28. 10. 2024
Marek Kučera
Marek Kučera

Když prodáš NFT, tak to, co se stane, je, že už je nebudeš mít ve své peněžence, a pokud jsi ho koupil za víc, než za kolik ho prodáš, tak bys měl z toho mít zisk. No a co se týče daní, tak tady v Česku platíš daň z příjmu. To znamená, že musíš zdanit ten zisk – takže rozdíl mezi tím, co jsi za NFT zaplatil a co jsi dostal při prodeji. Pokud prodáváš často nebo máš větší příjmy, tak je dobrý si zjistit víc informací o tom, jak to všechno zdanit, protože ti to může ušetřit problémy s úřady. Jinak poplatky za transakce se mohou lišit podle platformy a blockchainu, na kterém to děláš. Zkus se podívat na stránky Finanční správy nebo si najít někoho, kdo se specializuje na kryptoměny a daně. A ohledně výjimek – obvykle platí, že pokud prodáš něco pod určitou částku, nemusíš to danit, ale to bude záviset na konkrétní situaci a částkách. Takže buď opatrnej a radši si zjisti všechny potřebný info.

169 slov
1.7 minut čtení
17. 9. 2024
Zuzana Marková
Zuzana Marková