Můžu investovat do ETF zaměřených na kryptoměny a co si mám ověřit?
Zajímá mě, jestli je rozumné začít investovat do ETF, které se zaměřují na kryptoměny. Slyšel jsem o tom, že to může být skvělý způsob, jak získat expozici vůči tomuto trhu, aniž bych musel přímo kupovat jednotlivé kryptoměny. Ale mám spoustu otázek a obav. Například, jak vlastně fungují tato ETF? Jaké jsou hlavní rozdíly mezi těmi, které investují do kryptoměn přímo, a těmi, které se zaměřují na akcie firem v kryptoměnovém sektoru? Je také důležité zjistit, jaká je reputace správcovských společností nabízejících tato ETF. Co všechno bych měl zohlednit před tím, než se rozhodnu investovat? Jaké faktory by měly ovlivnit mé rozhodnutí, například volatilita trhu nebo poplatky spojené s těmito investicemi? A co říkáte na rizika spojená s investováním do kryptoměn obecně? Myslíte si, že je bezpečné investovat tímto způsobem, zvlášť když Bitcoin a další altcoiny skáčou nahoru a dolů jako na horské dráze? Rád bych věděl i váš názor na dlouhodobou perspektivu těchto ETF a jestli jsou vhodné pro všechny typy investorů. Co byste doporučili někomu, kdo teprve začíná a nemá moc zkušeností v oblasti investování? Děkuji za vaše názory a rady.