Charts.cz/Fórum/Jak najít nejlepší tematická ETF pro investice?

Jak najít nejlepší tematická ETF pro investice?

Investování do ETF je poslední dobou čím dál tím populárnější, ale jak vlastně najít to nejlepší tematické ETF, které by mohlo přinést dobré výnosy? Vím, že existuje spousta různých témat, jako jsou technologie, zdraví, obnovitelné zdroje energie a další. Ale jak si vybrat to správné? Zajímalo by mě, jestli je dobré se zaměřit na nějaké konkrétní sektory nebo průmyslové trendy, které by mohly mít v budoucnu potenciál. Jak se vlastně dozvědět více o těchto ETF? Existují nějaké specializované weby nebo nástroje, které by mi mohly pomoci udělat si lepší přehled o výkonnosti jednotlivých fondů? A co je důležité sledovat kromě historických výnosů a poplatků? Jakým způsobem si mohu zjistit, zda je dané ETF dobře diverzifikované a jestli má dobrý tým správců? Dále mě zajímá, zda existují nějaké trendy nebo aktuální události na trhu, které bych měl mít na paměti při výběru tematických ETF. Mám také obavy z volatility trhu a rád bych věděl, jak to ovlivňuje investice do těchto fondů. Kde se tedy dá najít kvalitní analýza nebo doporučení ohledně tematických ETF? Je lepší zaměřit se na fondy s vysokým objemem obchodování nebo i ty menší mohou být dobrými investicemi? Všechny tyto otázky mě trápí a rád bych slyšel názory a zkušenosti od lidí, kteří už mají v této oblasti nějaké znalosti.

212 slov
2.1 minut čtení
17. 7. 2021
Anna Marešová
Anna Marešová

Nalezení nejlepšího tematického ETF je trochu o průzkumu a znalosti trhu. Osobně bych doporučil začít tím, co tě zajímá – technologie, obnovitelné zdroje nebo třeba zdravotnictví. Dobrý způsob, jak se dostat k informacím, je procházet specializované weby jako Morningstar nebo Yahoo Finance, kde najdeš detailní analýzy a hodnocení fondů.

Kromě historických výnosů a poplatků je dobré koukat na diversifikaci portfolia ETF, aby ses vyhnul příliš velkému riziku. Sleduj také, kdo spravuje daný fond; známé firmy bývají spolehlivější. Trendy jako digitalizace nebo udržitelnost teď frčí, tak se na to zaměř.

Co se týče volatility, to je věc, co ti může zavařit hlavu. Tematické ETF bývají často víc volatilní než tradiční indexy, takže radši měj na paměti svou toleranci k riziku. A jo, vyšší objem obchodování může naznačovat větší likviditu, ale menší ETF taky nemusí být špatná volba, když mají dobrou strategii.

Vždycky je lepší mít nějakou analýzu od nezávislých zdrojů a ne jen slepě důvěřovat reklamám. Takže zkoumej a neváhej se ptát – zkušení investoři ti rádi poradí.

166 slov
1.7 minut čtení
13. 1. 2025
Jindřich Šindelář
Jindřich Šindelář

Když hledáš tematické ETF, nejlepší je začít s nějakým průzkumem. Podívej se na trendy jako technologie, obnovitelné energie nebo zdraví – ty teď frčí. Můžeš zkusit weby jako Morningstar nebo Yahoo Finance, kde najdeš informace o výkonnosti fondů, poplatcích a dalších věcech. Je dobrý koukat na historické výnosy, ale i na volatilitu a to, jak je fond diverzifikovaný. Taky sleduj, kdo fond spravuje - silný tým má větší šanci na úspěch.

Když narazíš na menší ETF, nezapomeň, že i ty můžou mít potenciál, ale pozor na likviditu. Vysoký objem obchodování většinou znamená nižší spread a jednodušší vstup/vystoupení. A nesmíme zapomínat na aktuální tržní události – ty můžou hodně zamávat s cenama. Celkově je dobré mít diversifikované portfolio a nevsázet vše na jedno téma. Takže dělej průzkum, zvažuj rizika a snaž se mít přehled o tom, co se děje na trhu.

139 slov
1.4 minut čtení
5. 1. 2025
Viktor Procházka
Viktor Procházka