Charts.cz/Fórum/Na co si dát pozor při výběru ETF, aby se neprojevil vysoký poplatek?

Na co si dát pozor při výběru ETF, aby se neprojevil vysoký poplatek?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní faktory bych měl vzít v úvahu, když vybírám ETF, abych se vyhnul zbytečně vysokým poplatkům, které by mohly snížit moje celkové výnosy. Slyšel jsem, že náklady na správu mohou být v některých případech hodně různorodé a že to může mít velký vliv na moje investice v dlouhodobém horizontu. Jaké typy poplatků obvykle existují u ETF a na co si dát největší pozor? Je důležité se zaměřit jen na náklady na správu, nebo bych měl brát v úvahu i další aspekty jako třeba likviditu nebo to, jaká aktiva ETF sleduje? A co třeba skryté poplatky, existují nějaké triky, jak je odhalit předtím, než udělám konečné rozhodnutí? Děkuji za rady!

113 slov
1.1 minut čtení
3. 8. 2024
Ludmila Vojtěchová
Ludmila Vojtěchová

Když vybíráš ETF, faktory, na který bys měl dávat pozor, jsou hlavně náklady na správu (TER), ale to není všechno. Zjisti si, jaký mají ETF spread, teda rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou. Čím je spread menší, tím líp pro tebe. Pak je dobrý kouknout na likviditu – čím víc obchodovaný objem, tím snadněji a levněji se ti to bude kupovat a prodávat.

Další věc jsou skryté poplatky. Někdy se můžeš setkat s poplatky za správu podkladových aktiv, což je něco, co si třeba moc lidí neuvědomuje. Takže je dobrý zjistit, jaký mají ETF struktury a jestli tam nejsou nějaký zbytečný náklady.

Sleduj i výkonnost ETF v dlouhém období – pokud to moc nevydělává a má vysoké poplatky, tak to není moc dobrá volba. Celkově se snaž vybírat ETF s nízkými náklady a solidními výkony – to ti může osvěžit portfolio a ušetřit dost peněz v dlouhém horizontu.

146 slov
1.5 minut čtení
1. 1. 2025
Richard Hrdlička
Richard Hrdlička

Když vybíráš ETF, tak si dej pozor na několik věcí. Prvně, poplatky za správu (TER) jsou důležitý, ale nejsou jediný. Měj na paměti i další náklady jako spread, což je rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou, a to může výrazně ovlivnit tvoje výnosy. Takže čím větší likvidita ETF má, tím lepší, protože menší spread je výhodnější.

Pak tu máme skryté poplatky – třeba náklady na replikaci indexu nebo poplatky za obchodování. Když se díváš na ETF, zkontroluj jeho prospekt a zjisti, jaké má náklady na obchodování. Dobrý je taky sledovat historické vykonání ETF – pokud je to výrazně horší než benchmark, možná něco není v pořádku.

Nezapomeň se podívat, co konkrétně ETF sleduje a jaká aktiva má v portfoliu. Někdy můžeš narazit na ETF, který vypadá levně, ale ve skutečnosti skrývá vyšší rizika nebo úzkou diverzifikaci. Takže shrnuto – koukej nejen na poplatky, ale i na likviditu a strukturu portfolia. Takhle si udržíš výnosy v plusu.

154 slov
1.5 minut čtení
27. 1. 2025
Ondřej Pernica
Ondřej Pernica