Charts.cz/Fórum/Hlavní náklady spojené s ETF a jejich vliv na výnosy

Hlavní náklady spojené s ETF a jejich vliv na výnosy

Zajímalo by mě, jaké jsou hlavní náklady, které se pojí s investováním do ETF? Slyšel jsem, že i když jsou ETF obecně považovány za levnější alternativu k aktivně spravovaným fondům, pořád tam nějaké náklady jsou. Co všechno bych měl vzít v úvahu? Může to být třeba úroveň poplatků za správu, ale co dalšího? Jak se tyto náklady konkrétně promítnou do mých celkových výnosů? Pokud bych měl na investici dlouhodobý horizont, měly by tyto náklady nějaký velký dopad na můj konečný zisk? A jak se liší tyto náklady mezi různými typy ETF, třeba mezi akciovými a dluhopisovými? Zajímalo by mě i to, co všechno je třeba zvážit při výběru konkrétního ETF. Je dobré mít na paměti nejenom poplatky, ale i další faktory, které mohou ovlivnit investiční výsledky? Děkuji za jakékoliv rady a postřehy!

132 slov
1.3 minut čtení
27. 6. 2024
František Beneš
František Beneš

Když se mluví o nákladech spojených s ETF, tak hlavní je poplatek za správu, což je ten TER (Total Expense Ratio). Ty se obvykle pohybují kolem 0,1% až 0,5% u akciových ETF a můžou být vyšší u dluhopisových, hlavně kvůli složitosti správy. Kromě toho je dobrý koukat na spread mezi nákupní a prodejní cenou, protože to taky snižuje výnosy. Další náklady, co lidi zapomínají, jsou transakční poplatky při obchodování, což záleží na brokerovi. Když máš dlouhý investiční horizont, i malé poplatky se časem nasčítají a můžou ovlivnit celkový zisk. Takže je fakt důležitý vybírat ETF s nízkými poplatky a dobrým výkonem. A nezapomeň i na likviditu fondu - čím víc obchodů s ním je, tím menší spread obvykle bude. Takže nejenom poplatky, ale i další faktory jako objem obchodování a výkonnost bys měl mít na paměti.

136 slov
1.4 minut čtení
12. 1. 2025
Jarmila Žemličková
Jarmila Žemličková

Investování do ETF má opravdu nějaké náklady, i když se to nemusí na první pohled zdát. Hlavní z nich jsou poplatky za správu, což je roční procento z investice, které si ETF účtuje. Tyhle poplatky se liší, takže je dobré porovnávat různé fondy. Kromě toho můžeš narazit na náklady spojené s obchodováním, jako jsou provize brokerovi nebo spread (rozdíl mezi kupní a prodejní cenou).

Další věc, co bys měl mít na paměti, je daňová situace a to, jaký typ ETF vybíráš. Například akciové ETF můžou mít jinou daňovou zátěž než dluhopisové a obojí může ovlivnit tvé výnosy.

Pokud plánuješ investovat dlouhodobě, i malé poplatky se časem nasčítají a můžou ti vzít pěkný kus zisku, takže fakt doporučuji dávat pozor na celkové náklady. U ETF bys taky měl zvážit likviditu – některé fondy se obchodují lépe než jiné, což může znamenat menší náklady při vstupu či výstupu. Nakonec nezapomeň na diversifikaci a strategii – to všechno hraje roli ve tvých výsledcích.

160 slov
1.6 minut čtení
2. 12. 2024
Tereza Vacková
Tereza Vacková