Charts.cz/Fórum/Co je to ukazatel výnosnosti a jak ho vypočítat pro nemovitosti?

Co je to ukazatel výnosnosti a jak ho vypočítat pro nemovitosti?

Mám na srdci otázku ohledně investování do nemovitostí, konkrétně se chci zeptat, co přesně znamená ukazatel výnosnosti. Slyšel jsem, že je to nějaký důležitý faktor, který by měl každý investor znát, ale nejsem si úplně jistý, co všechno to zahrnuje. Jaké jsou jeho hlavní složky a jak se vůbec počítá? Vím, že se to týká příjmů z nájmu a nějakých nákladů, ale jak přesně to funguje v praxi? Zajímalo by mě také, jaké další ukazatele nebo faktory bych měl brát v úvahu při posuzování výnosnosti nemovitosti. Mohli byste mi prosím objasnit, jak se dá tento výnosový ukazatel efektivně vypočítat, na co si dát pozor a třeba i nějaké praktické příklady? Rád bych se dozvěděl, jak se měří úspěšnost investice do realit a co všechno do toho spadá. Díky moc za pomoc!

131 slov
1.3 minut čtení
12. 10. 2023
Miroslav Janda
Miroslav Janda

Ukazatel výnosnosti pro nemovitosti, často označovaný jako "cap rate" (kapitalizační míra), je dost důležitý, když přemýšlíš o investování. V podstatě ti říká, jakou návratnost můžeš očekávat z nemovitosti na základě nájemních příjmů. Je to procentuální poměr mezi ročním čistým příjmem z nájmu a celkovou investicí do nemovitosti.

Vypočítáš ho takhle: vezmi roční nájemní příjem, odečti všechny provozní náklady (jako údržba, daně, pojištění) a pak to celé vyděl tím, co jsi do nemovitosti investoval (náklady na koupi). Výsledek vynásob 100, abys dostal procenta.

Například: pokud máš nemovitost s ročním příjmem 100 000 Kč a náklady 30 000 Kč, tak čistý příjem je 70 000 Kč. Když jsi za nemovitost zaplatil třeba 1 000 000 Kč, výnosnost bude (70 000 / 1 000 000) * 100 = 7 %.

Kromě toho je dobré koukat i na další faktory jako růst hodnoty nemovitosti v čase, lokalitu a tržní trendy. Pamatuj, že výnosnost se taky může lišit v závislosti na tom, jestli plánuješ krátkodobé nebo dlouhodobé pronájmy. Takže si dej pozor na tyhle věci při hodnocení investice.

170 slov
1.7 minut čtení
23. 1. 2025
Zuzana Šimůnková
Zuzana Šimůnková

Ukazatel výnosnosti je v podstatě to, co ti říká, jak dobře ti investice do nemovitosti vydělává. V praxi to většinou znamená, že se koukáš na příjmy z nájmu a odečítáš náklady, jako jsou opravy, daně nebo poplatky za správu. Existuje víc způsobů, jak to počítat, ale jeden z nejjednodušších je hrubý výnos. Vezmeš roční příjmy z nájmu a vydělíš je cenou nemovitosti. Třeba když máš nemovitost za 2 miliony a ročně vyděláš 200 tisíc z nájmu, tak to vychází na 10 %.

Důležitý je samozřejmě taky čistý výnos, kde už odečítáš všechny ty náklady. Můžeš se taky podívat na ukazatel cash-on-cash výnosu, což ti ukáže, jak se tvé peníze vrací zpátky na investici.

Při posuzování výnosnosti bys měl brát v úvahu i lokalitu, tržní trendy a potenciál růstu ceny nemovitosti. Někdy může být lepší nemovitost s nižším okamžitým výnosem, ale s vysokým potenciálem do budoucna. Takže kromě čísel se koukej i kolem sebe a zjisti, co se děje na trhu.

159 slov
1.6 minut čtení
3. 2. 2025
Jan Procházka
Jan Procházka
Podobné otázky