Charts.cz/Fórum/Jak se prodávají NFT a je to složité?

Jak se prodávají NFT a je to složité?

Zajímá mě, jak to vlastně funguje s prodejem NFT. Slyšel jsem o tom, že hodně lidí na tom vydělává, ale přijde mi to dost komplikované. Myslím tím, jestli je opravdu potřeba mít hodně technických znalostí, nebo jestli je možné začít i bez toho. Jaké platformy se nejvíc používají pro prodej NFT? Musím si třeba založit nějakou peněženku nebo něco takového? A co když chci vytvořit vlastní NFT – je to složité a co všechno k tomu potřebuju? Vždycky jsem se bál, že v tomhle světě ztratím peníze, protože nevím, jak správně vyhodnotit hodnotu těch digitálních aktiv. Můžete mi prosím vysvětlit, jaké jsou kroky k prodeji NFT? Mám vůbec začínat, když nemám žádné zkušenosti s kryptoměnami? Jak dlouho to obvykle trvá, než se najde kupce a co se stane, když se mi to nepodaří prodat? Děkuju předem za jakoukoli radu!

139 slov
1.4 minut čtení
9. 9. 2024
František Duchoň
František Duchoň

Prodej NFT není tak složitý, jak to vypadá. Základní kroky zahrnují výběr platformy, založení digitální peněženky a vytvoření vlastního NFT. Nejvíc se používají platformy jako OpenSea, Rarible nebo Mintable. Ty většinou nabízejí jednoduchý průvodce, jak začít. Jo, musíš mít peněženku, většinou se používá MetaMask, kterou si jednoduše nainstaluješ jako rozšíření pro prohlížeč.

Pokud chceš vytvořit vlastní NFT, většinou ti stačí nějaký digitální soubor (obrázek, video atd.) a pak ho nahraješ na vybranou platformu. Můžeš si nastavit cenu a poplatky za prodej. Technické znalosti nejsou nutné, ale je dobré mít aspoň základní přehled o kryptoměnách a blockchainu.

Ohledně prodeje – může to trvat různě dlouho, záleží na zájmu kupců a na tom, jak dobře svůj NFT propaguješ. Kdyby se ti to nepodařilo prodat, pořád máš ten NFT u sebe a můžeš zkusit znovu později. Neboj se začít, ale pamatuj – je dobré investovat jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

147 slov
1.5 minut čtení
6. 9. 2023
Matěj Ševčík
Matěj Ševčík

Prodej NFT je fakt zajímavá věc, ale zpočátku může vypadat dost složitě. Hlavní je mít peněženku na kryptoměny, většinou se používá MetaMask. Bez toho to nejde, protože tam si ukládáš svoje kryptoměny a NFT. Aby ses mohl dostat na platformy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation, musíš mít nějakou tu peněženku napojenou.

Pokud chceš vytvořit vlastní NFT, je to vlastně docela jednoduchý – stačí mít digitální soubor (obrázek, video, apod.) a pak ho nahrát na jednu z těch platforem. Budeš muset zaplatit poplatek za minting, což je proces, kdy se tvůj soubor přetvoří na NFT. Teď k těm technickým znalostem – moc jich nepotřebuješ, ale bylo by dobré alespoň trochu chápat, jak fungují blockchain a kryptoměny obecně.

Pokud jde o prodej, může to chvilku trvat. Někdy se najde kupce hned, jindy to trvá týdny nebo měsíce. Když se ti to nepodaří prodat, tak prostě držíš ten NFT dál a můžeš se pokusit později. Ohledně hodnoty – to chce nějaký cit pro trh. Je dobrý sledovat trendy a koukat se na podobné NFT, co se prodávají.

Takže klidně začni, ale buď opatrnej s investicema. Ztratit můžeš snadno, takže radši začni s malýma částkama.

189 slov
1.9 minut čtení
9. 2. 2024
Bohumil Vaníček
Bohumil Vaníček