Charts.cz/Fórum/Jak mohu zkontrolovat výkon svého ETF portfolia?

Jak mohu zkontrolovat výkon svého ETF portfolia?

Nedávno jsem začal investovat do ETF a teď bych chtěl mít přehled o tom, jak si moje portfolio vede. Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší způsoby, jak zkontrolovat výkon ETF portfolia. Mám na mysli něco jako sledování ziskovosti, porovnání s indexy a podobně. Dále bych chtěl vědět, jestli existují nějaké aplikace nebo webové stránky, které by mi mohly pomoci s analýzou těchto dat. Jak často bych měl kontrolovat své investice? Mám se dívat na krátkodobé výkyvy, nebo je lepší zaměřit se na dlouhodobý trend? A co všechno bych měl mít na paměti – třeba poplatky nebo daně z výnosů? Taky by mě zajímalo, jestli je důležité sledovat i jednotlivé sektory nebo regiony, ve kterých ETF investují. Jaké metody a nástroje používáte vy pro sledování svých ETF portfolií? Budu rád za jakoukoli radu nebo tip, jak se v tom lépe orientovat.

140 slov
1.4 minut čtení
18. 8. 2024
Alois Cibulka
Alois Cibulka

Sledování výkonu ETF portfolia není zas tak složitý proces. Můžeš začít tím, že si nastavíš sledování celkového výnosu svého portfolia. Většina brokerů nabízí nástroje k analýze, kde uvidíš, jak si tvá ETF vedou. Dobře je porovnávat výkon s benchmarkem, třeba S&P 500 nebo jinými relevantními indexy – to ti dá dobrý přehled o tom, jestli tvoje investice rostou rychleji nebo pomaleji než trh.

Pokud jde o aplikace, doporučuji se podívat na portfoliomanagement aplikace jako je Morningstar, Yahoo Finance nebo třeba Seeking Alpha. Ty ti umožní sledovat ziskovost, rozložení portfolia a dokonce i poplatky. Měl bys kontrolovat svoje investice pravidelně, třeba měsíčně nebo čtvrtletně, ale nebuď posedlý krátkodobými výkyvy. Je lepší koukat na dlouhodobé trendy.

Ohledně poplatků a daní – jasně, ty je potřeba mít na paměti, protože ovlivňují celkový zisk. A taky by ses měl koukat na sektory a regiony, do kterých tvoje ETF investují. Můžeš tak lépe pochopit rizika a příležitosti. Jinak, co se týče nástrojů, já používám hlavně Excel pro vlastní analýzy a porovnání.

Takže shrnutí: sleduj výkon oproti indexům, využívej aplikace pro analýzu a nezapomínej na poplatky a daně.

179 slov
1.8 minut čtení
28. 2. 2023
Jitka Švábová
Jitka Švábová

Zkontrolovat výkon ETF portfolia můžeš různými způsoby. Hlavně se podívej na celkovou návratnost, a to za různé časové rámce – třeba 1 rok, 3 roky a 5 let. Porovnej to s benchmarkem, jako je S&P 500 nebo jiný index, podle toho, co máš ve svém portfoliu. Dobré jsou i weby jako Morningstar nebo Yahoo Finance, kde si můžeš nastavit sledování svých investic a vidět výkonnost v reálném čase. Taky si udělej účet na nějaké investiční platformě, tam většinou mají i pěkné grafy a analýzy.

Sledovat bys měl ideálně alespoň jednou za měsíc. Krátkodobé výkyvy jsou normální, takže pokud nejsi trader, soustřeď se na dlouhodobý trend. Poplatky jsou důležité – sleduj jejich vliv na výnosy, stejně tak daně z výnosů, pokud prodáváš ETF.

A jo, určitě sleduj sektory a regiony, kde ETF investují. Můžeš tak zjistit, jestli není třeba přehodnotit rozložení portfolia podle aktuálních tržních trendů. Pro mě osobně jsou užitečné aplikace jako Google Finance nebo nějaké mobilní aplikace pro investice – tam to máš všechno pohromadě.

166 slov
1.7 minut čtení
15. 4. 2023
Magdaléna Malá
Magdaléna Malá