Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ETF, když tomu vůbec nerozumím?

Jak začít investovat do ETF, když tomu vůbec nerozumím?

Investování do ETF se zdá jako skvělý způsob, jak zhodnotit svoje peníze, ale já v tom mám docela zmatek. Nikdy jsem předtím neinvestoval a vlastně nevím, kde začít. Mohli byste mi prosím vysvětlit, co to vlastně ETF je? Jaké jsou výhody investování do těchto fondů oproti třeba akciím nebo jiným investicím? Vím, že ETF sledují indexy nebo nějaké koše akcií, ale jak si vybrat to správné ETF? Je lepší investovat do širokých indexů, nebo se zaměřit na konkrétní odvětví? A co poplatky? Nechci se nechat nachytat na nějaké vysoké náklady, když už do toho půjdu. Také mě zajímá, jaký je nejlepší způsob jak nakupovat ETF. Mám použít nějakou brokerskou platformu, a pokud ano, jakou byste doporučili pro začátečníka? Je důležité mít nějaké znalosti o trhu, než začnu investovat do ETF, nebo se to dá zvládnout i bez nich? A co rizika? Jak moc bych se měl bát ztráty peněz? Budu rád za každou radu a tipy pro úplné nováčky jako jsem já.

162 slov
1.6 minut čtení
29. 5. 2022
Jitka Sládková
Jitka Sládková

ETF, neboli exchange-traded funds, jsou prostě fondy, které se obchodují na burze jako akcie. V podstatě to znamená, že když investuješ do ETF, kupuješ si podíl v koši různých akcií nebo jiných aktiv. Hlavní výhoda ETF oproti jednotlivým akciím je diverzifikace – tím, že investuješ do celého fondu, snižuješ riziko spojené s poklesem jedné nebo dvou akcií.

Co se týče výběru ETF, obecně se doporučuje jít do širokých indexů jako S&P 500 nebo MSCI World. Tyto indexy zahrnují hodně akcií a mají větší šanci na stabilní růst. Pokud máš zájem o konkrétní odvětví, můžeš zkusit sektorové ETF, ale tam už je to rizikovější.

Poplatky jsou důležité – sleduj správní poplatky (TER), které by měly být co nejnižší, ideálně pod 0.5%. Také si zjisti, jaké má broker poplatky za obchodování s ETF.

Pokud jde o brokerské platformy, pro začátečníka doporučuji něco jako Degiro nebo Robinhood, kde jsou často nízké poplatky a snadné ovládání. Znalosti o trhu jsou fajn, ale nemusíš mít přehled o všem, stačí se naučit základy. Riziko ztráty peněz tady je – akcie a ETF mohou klesat, takže investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Celkově bych ti doporučil si o tom ještě něco přečíst a třeba investovat menší částku na začátek.

203 slov
2 minut čtení
26. 11. 2024
Lukáš Doležel
Lukáš Doležel

ETF, neboli burzovně obchodované fondy, jsou investiční nástroje, které sledují výkonnost nějakého indexu, například S&P 500, nebo koše různých akcií či jiných aktiv. Je to jako když koupíš malý kousek celého trhu najednou. Výhody? No, většinou mají nižší poplatky než klasické podílové fondy a můžeš je snadno obchodovat jako akcie.

Když si vybíráš ETF, tak obecně platí, že široké indexy (jako třeba MSCI World) jsou méně riskantní, zatímco zaměření na konkrétní odvětví (např. technologie nebo zdravotnictví) může přinést větší výnosy, ale taky větší riziko.

Co se týče poplatků, sleduj TER (Total Expense Ratio), to ti ukáže celkové náklady fondu. Při nákupu ETF můžeš použít brokerskou platformu, doporučil bych třeba Degiro nebo Fio banku, jsou uživatelsky přívětivé a pro začátečníky ideální.

Není nutné mít velké znalosti o trhu, ale je dobré se trochu vzdělat. Rychlý pohled na to, jak trh funguje a co ovlivňuje ceny akcií ti pomůže. Co se rizik týče, každá investice má riziko ztráty, takže si prostě dej pozor na to, kolik peněz jsi ochotný riskovat a diversifikuj své investice, abys měl nižší šanci na velké ztráty.

178 slov
1.8 minut čtení
6. 6. 2024
Antonín Havlík
Antonín Havlík