Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli má NFT nějakou hodnotu?

Jak zjistit, jestli má NFT nějakou hodnotu?

Zajímalo by mě, jak vlastně poznat hodnotu NFT, které bych chtěl koupit nebo už mám. Existuje nějaký způsob, jak zjistit, jestli je to něco víc než jen digitální obrázek nebo video? Slyšel jsem, že hodnota může záviset na různých faktorech, jako je umělec, rarita, poptávka a tak dále. Ale jak to vlastně funguje v praxi? Můžu se třeba podívat na nějaké trhy a zjistit, co se prodává za kolik? A co když to není tak jasné? Mám se orientovat podle cenových trendů, nebo se spolehnout na doporučení od zkušenějších sběratelů? Jak moc důležitá je historie prodeje a jak to ovlivňuje cenu v budoucnu? A co když je NFT na začátku své cesty a nemá zatím žádné prodeje za sebou? Jak potom zhodnotit jeho potenciál? Existují nějaké nástroje nebo weby, které mi pomohou analyzovat hodnotu NFT, nebo je to spíš o pocitech a intuici? Rád bych slyšel názory od těch, kteří se v této oblasti pohybují. Jaký máte názor vy?

159 slov
1.6 minut čtení
11. 11. 2024
Radek Štěpán
Radek Štěpán

Hodnota NFT se určuje podle spousty faktorů. Umělec je klíčovej, pokud má dobrou reputaci, může to hodně zvednout cenu. Rarita taky hraje roli – čím méně jich je, tím víc jsou ceněný. Pak je tu poptávka – pokud je o dílo zájem, cena půjde nahoru. Kouknout se na trhy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation můžeš, tam vidíš, co se prodává a za kolik. Historie prodeje je důležitá, ukazuje trend cen a zájem o dílo. Když nic nenajdeš, tak můžeš zkusit sledovat komunity kolem umělce, co říkají. Některý weby nabízejí analýzy a grafy trendů, ale nakonec je to i o tvým pocitu. Takže si dej pozor a hodně sleduj.

108 slov
1.1 minut čtení
24. 11. 2024
Vlastimil Smola
Vlastimil Smola

Obecně platí, že hodnotu NFT určuje víc faktorů. Prvně umělec – známější jména mají větší šanci na zhodnocení. Pak je tu rarita, čím méně kusů, tím líp. Poptávka hraje taky roli, když je něco trendy, ceny letí nahoru. Můžeš sledovat trhy jako OpenSea nebo Rarible a koukat na prodeje podobných NFT, abys měl představu o cenách. Historie prodeje je dost důležitá – pokud už se něco prodávalo za slušné prachy, můžeš mít lepší předpoklady o budoucí hodnotě. Když je NFT nový a ještě nemá prodeje, je to těžší. V takovém případě se zkus podívat na komunitu kolem něj, jestli má nějaký hype nebo co říkají lidé na sociálních médiích. Existujou i nástroje jako Nansen nebo Dune Analytics, co ti můžou pomoct s analýzou trhu. Ale nakonec je to hodně o pocitech a intuici – někdy prostě musíš risknout.

138 slov
1.4 minut čtení
7. 9. 2024
Oldřich Hradil
Oldřich Hradil