Charts.cz/Fórum/Jak mám začít investovat do dividendových akcií?

Jak mám začít investovat do dividendových akcií?

Zajímám se o investování a chtěl bych se zaměřit na dividendové akcie, ale nevím, jak to vlastně funguje a jak začít. Mám pár základních dotazů. Co vlastně ty dividendové akcie jsou? Je pravda, že to je jeden z nejlepších způsobů, jak vytvořit pasivní příjem? Jaké jsou klíčové faktory, na které bych se měl zaměřit při výběru akcií, které vyplácejí dividendy? Jaký by měl být minimální kapitál pro začátek a zda je lepší investovat do jednotlivých akcií nebo zvolit nějaký ETF, který se zaměřuje na dividendové tituly? Slyšel jsem taky, že je dobré sledovat historii dividendových výplat a jak často je vyplácí. Mám začít investovat do stabilních firem s dlouhou historií nebo se podívat i na nové společnosti, které teprve rostou? Zajímají mě také daně týkající se dividend – musím něco speciálního vědět nebo řešit? A co když akcie klesnou pod hodnotu, kterou jsem zaplatil – co pak? Mám vůbec mít takové obavy a jak si nastavit správný mindset pro investování do dividend? Byl bych vděčný za jakékoliv tipy nebo zkušenosti ostatních, kteří už v této oblasti něco dělali. Jakýkoliv názor by mi pomohl lépe pochopit tento svět investic.

188 slov
1.9 minut čtení
20. 6. 2022
František Hrubý
František Hrubý

Investování do dividendových akcií je skvělej způsob jak si vytvořit pasivní příjem. Dividendový akcie jsou vlastně akcie firem, který pravidelně vyplácejí část svýho zisku akcionářům, takže dostáváš peníze jen za to, že je vlastníš. Je pravda, že to může být jeden z nejlepších způsobů, jak si zajistit stabilní cash flow, pokud se na to zaměříš.

Při výběru akcií sleduj pár důležitých věcí. Klíčový faktory jsou třeba výše dividendy, historie vyplácení dividend (ideálně stabilní nebo rostoucí), a celková finanční zdraví firmy. Když začínáš investovat, nemusíš mít nějakej obrovský kapitál – i pár tisíc může stačit. Co se týče toho, jestli investovat do jednotlivých akcií nebo ETF, tak ETF je fajn volba, protože ti to rozloží riziko mezi víc firem.

Sledování historie dividend je fakt důležitý – firmy s dlouhou historií vyplácení jsou obvykle stabilnější. Nový firmy můžou mít potenciál, ale často přinášejí víc rizika. Ohledně daní – jo, musíš počítat s daněma na dividendy, většinou to bývá 15 % v ČR, ale lepší je poradit se s účetním.

Pokud akcie klesnou pod hodnotu, co jsi zaplatil, tak to se stává. Většina investorů se na to dívá dlouhodobě – pokud firma pořád vyplácí dividendy a má dobrou budoucnost, tak není třeba panikařit. Hlavně si nastav správný mindset: investování není sprint, ale maraton. Důležitý je vytrvat a nevzdávat se při prvním poklesu trhu.

217 slov
2.2 minut čtení
20. 12. 2023
Olga Šebestová
Olga Šebestová

Takže, dividendový akcie jsou vlastně akcie firem, který vyplácejí část zisku akcionářům. To je super, protože dostáváš pravidelný příjem bez nutnosti prodávat akcie. Je to fakt skvělý způsob, jak budovat pasivní příjem, zejména pokud se rozhodneš reinvestovat ty dividendy zpět do akcií.

Když vybíráš dividendové akcie, podívej se na historii výplat – jestli firma pravidelně vyplácí a zvyšuje dividendy. Stabilní firmy s dlouhou historií jsou většinou bezpečnější volba než nováčci na trhu. Minimální kapitál závisí na tvých cílech, ale můžeš začít s pár tisíci korun, pokud si chceš koupit pár akcií.

ETF zaměřený na dividendy může být fajn volba, pokud se ti nechce vybírat jednotlivé akcie a chceš rozložit riziko. Co se týče daní, tak v ČR se na dividendy vztahuje srážková daň – něco kolem 15%, což bys měl mít na paměti.

Pokud cena akcií klesne, tak si klidně můžeš říct, že jsi dlouhodobý investor a neprodávej hned ve panicích. Udržuj si pozitivní mindset a pamatuj, že investování je maraton, ne sprint. Neboj se experimentovat, ale drž se i základních pravidel. Hodně štěstí!

172 slov
1.7 minut čtení
27. 4. 2024
Natálie Koudelková
Natálie Koudelková