Charts.cz/Fórum/Proč investovat do pasivně řízených ETF místo aktivních?

Proč investovat do pasivně řízených ETF místo aktivních?

Zajímalo by mě, proč bych měl zvolit pasivně řízená ETF místo aktivně spravovaných fondů. Vím, že pasivní investice mají nízké náklady a sledování indexu, ale opravdu to stačí k tomu, aby byly lepší volbou? Jaká je vlastně výhoda pasivního přístupu v porovnání s aktivním, kde se manažeři snaží překonat trh? Četl jsem něco o tom, že většina aktivně řízených fondů nedosahuje lepších výsledků než trh jako celek. Je to pravda? Mám obavy, jestli mi při investování do ETF neuniknou nějaké příležitosti, které by mi mohli aktivní manažeři poskytnout. Jak to tedy vlastně funguje? Je pravda, že pasivní investice jsou méně riskantní nebo se mi může stát, že zůstanu na místě? Jaký vliv má na mé dlouhodobé investiční cíle volba mezi pasivními a aktivními strategiemi? A co likvidita a možnosti diverzifikace? Může mi někdo jasně vysvětlit, proč bych měl udělat tuto volbu a co všechno to obnáší?

146 slov
1.5 minut čtení
14. 9. 2024
Denisa Adamcová
Denisa Adamcová

Jo, je to tak, pasivně řízená ETF mají dost výhod. Hlavně nízké náklady, což je super, protože každá koruna na poplatcích ti ubírá z potenciálního výnosu. Aktivní manažeři se sice snaží trh překonat, ale většina z nich to nedokáže. Statistiky ukazují, že dlouhodobě většina aktivních fondů neporazí indexy, takže platit vyšší poplatky za něco, co ti nakonec nepřinese víc, není moc rozumný.

Další věc je diverzifikace – s ETF si můžeš snadno rozložit investice do různých sektorů a trhů, což s aktivními fondy může být dražší a složitější. A co se týče likvidity, ETF se obchodují jako akcie, což znamená, že je můžeš kdykoliv prodat během burzovních hodin. U aktivních fondů je to většinou složitější.

Samozřejmě, že pasivní investice nejsou bez rizika a někdy se můžeš cítit jako na místě. Ale pokud chceš dosahovat stabilního růstu v dlouhodobém horizontu, pasivní přístup ti dává smysl. Je to víc o strategii "buy and hold" než o častém obchodování. Takže pokud ti jde o jednoduchost a nižší náklady, pasivní ETF můžou být dobrá volba.

170 slov
1.7 minut čtení
22. 12. 2024
Miroslava Novotná
Miroslava Novotná

Investování do pasivně řízených ETF má pár faktů, co bys měl zvážit. Za prvé, nízké náklady. Aktivní fondy mají často vysoké poplatky za správu a většina z nich nedokáže překonat trh, což ti vlastně sebere výnosy. Pasivní ETF sledují indexy, takže když trh roste, rosteš s ním. Jasně, můžeš mít pocit, že ti aktivní manažeři přinesou nějaké unikátní příležitosti, ale realita je taková, že většina z nich má problém dosáhnout lepších výsledků než průměr trhu.

Co se týče risku a diverzifikace - pasivní investice ti umožňují širší rozložení do různých akcií nebo aktiv, což snižuje riziko. Navíc jsou ETF velmi likvidní, takže je můžeš snadno koupit nebo prodat. Pro dlouhodobé cíle to bývá lepší volba, protože umírněný růst s nízkými náklady často vyjde lépe než snažit se trhat trh. Zkrátka, pokud hledáš jednoduchý a efektivní způsob, jak investovat bez zbytečného stresu a vysokých poplatků, pasivní ETF by mohly být to pravé.

151 slov
1.5 minut čtení
10. 9. 2024
Elena Zachová
Elena Zachová