Charts.cz/Fórum/Jaký je hlavní rozdíl mezi aktivně a pasivně řízenými ETF fondy?

Jaký je hlavní rozdíl mezi aktivně a pasivně řízenými ETF fondy?

Mám otázku ohledně ETF fondů, konkrétně bych rád věděl, jaký je vlastně hlavní rozdíl mezi aktivně a pasivně řízenými ETF. Zajímá mě, jestli je lepší investovat do aktivních fondů, kde správci neustále sledují trh a snaží se dosáhnout co nejlepších výsledků, nebo jestli jsou pasivní fondy, které se prostě snaží kopírovat nějaký index, stejně efektivní. Jak moc se liší jejich výkonnost v dlouhodobém horizontu? A co poplatky? Slyšel jsem, že u pasivních fondů jsou nižší, ale zajímalo by mě, jestli se to nakonec odráží na celkových výnosech. Máte někdo praktické zkušenosti s oběma typy ETF? Jaké faktory byste měli zvážit při rozhodování, do kterého typu investice jít? Rád bych slyšel názory a rady těch, kteří už něco takového zkusili. Dík!

120 slov
1.2 minut čtení
10. 5. 2024
Rudolf Janda
Rudolf Janda

Hlavní rozdíl mezi aktivně a pasivně řízenými ETF je v tom, jak se spravují. Aktivní fondy mají správce, který se snaží překonat trh, takže neustále analyzují a přizpůsobují portfolio různým podmínkám. Naopak pasivní fondy jednoduše kopírují nějaký index, což znamená, že nemají takovou flexibilitu, ale obvykle nižší poplatky.

Co se týče výkonnosti, aktivní fondy mohou občas dosáhnout lepších výsledků, ale většinou to taky může skončit hůř. Dlouhodobě pasivní fondy často vycházejí lépe, protože aktivní správa má tendenci mít vyšší náklady, což se odráží na celkových výnosech.

Poplatky jsou fakt hodně důležitý faktor. Pasivní ETF mívají mnohem nižší poplatky než aktivní, takže i když byste byli v aktivním fondu úspěšní, ty poplatky vám mohou snížit zisk. V zásadě to záleží na vaší toleranci k riziku a strategii investování. Pokud preferujete stabilitu a nižší náklady, jděte do pasivních fondů. Pokud máte rádi akci a věříte, že správce může najít lepší investice, zkuste aktivní. Každopádně si důkladně prostudujte konkrétní fondy a jejich výkonnost.

160 slov
1.6 minut čtení
10. 8. 2022
Alena Světlíková
Alena Světlíková

Rozdíl mezi aktivně a pasivně řízenými ETF je v tom, jak se spravují. Pasivní ETF se snaží kopírovat výkon nějakého indexu, třeba S&P 500, což znamená, že investují do stejných akcií v podobném poměru. Aktivní ETF mají správce, který se snaží překonat trh a vybírá akcie podle svých analýz. To může vypadat lákavě, ale často naráží na problém vysokých poplatků a nemusí se jim vždy podařit dosáhnout lepších výsledků než trh jako celek.

Poplatky u pasivních fondů jsou většinou nižší, což je velké plus, protože to může v dlouhodobém horizontu výrazně ovlivnit výnos. Někdy se říká, že přes 90 % aktivně spravovaných fondů nedokáže porazit své benchmarky. Takže pokud hledáš stabilitu a nižší náklady, možná bude lepší jít do pasivních ETF. Ale zase záleží na tvých investičních cílech a toleranci k riziku. Osobně doporučuji mít mix obojího, ale spíš s důrazem na pasivní investice.

144 slov
1.4 minut čtení
19. 11. 2021
Eduard Kovář
Eduard Kovář