Charts.cz/Fórum/Na které akcie z Evropy se letos zaměřit?

Na které akcie z Evropy se letos zaměřit?

V poslední době sleduji, jak se trhy vyvíjejí a zajímá mě, na které evropské akcie bych se měl letos zaměřit. Mám pocit, že je to doba plná příležitostí, ale také nejistoty, a tak bych rád věděl, co si o tom myslíte. Myslím, že některé sektory mohou být zajímavější než jiné, ale nejsem si jistý, které konkrétní firmy by mohly přinést dobré výnosy. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy na akcie v oblasti technologií nebo obnovitelné energie? Také jsem slyšel o některých společnostech v sektoru zdravotnictví, které by mohly mít potenciál. Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním do evropských akcií? Myslíte si, že je lepší sledovat velké stabilní firmy nebo se poohlédnout po menších startupových společnostech? A co takhle dividendové akcie? Víte o nějakých evropských firmách, které vyplácejí slušné dividendy? Jaké jsou podle vás aktuální trendy a co očekáváte od trhu v příštích měsících? Vaše názory by mi opravdu pomohly při rozhodování, takže pokud máte nějaké tipy nebo doporučení, budu moc vděčný!

162 slov
1.6 minut čtení
7. 11. 2024
Zdeňka Žáková
Zdeňka Žáková

Když se díváš na evropské akcie, určitě by ses měl podívat na sektory jako technologie a obnovitelné zdroje. Například firmy jako ASML (technologie) nebo Ørsted (obnovitelné energie) mají solidní reputaci a růstový potenciál. Zdravotnictví je taky zajímavé, společnosti jako Roche nebo Siemens Healthineers by mohly být dobré volby. Co se týče velkých vs. menších firem, záleží, co preferuješ. Velké firmy bývají stabilnější, ale menší startupy můžou mít vyšší potenciál růstu, ale s větším rizikem. Pokud máš zájem o dividendy, určitě se podívej na společnosti jako Unilever nebo Telefónica, ty vyplácejí slušné dividendy. Sleduj aktuální trendy v oboru, třeba digitalizace nebo udržitelnost – to jsou teď horká témata. V příštích měsících může být volatilita, tak buď připravený na všechno.

118 slov
1.2 minut čtení
24. 10. 2024
Elena Šilhavá
Elena Šilhavá

Těžko říct, ale letos by mohly být zajímavé akcie v tech sektoru, jako třeba ASML nebo SAP. Ty jsou celkem stabilní a mají dobrou pozici na trhu. Co se týče obnovitelné energie, podíval bych se na firmy jako Vestas nebo Siemens Energy, tam by mohly být slušné příležitosti díky rostoucímu zájmu o zelenou energii.

Zdravotnictví je taky solidní cesta, třeba akcie Novartis nebo Roche, ty mají dlouhodobě stabilní výkonnost a vyplácí i divi. Dividendy obecně jsou fajn pro pasivní příjem, tak se podívej na firmy jako TotalEnergies nebo Unilever, co vyplácejí pravidelně.

Osobně bych dal přednost větším firmám než startupům, protože menší firmy můžou být riskantnější. Trh je teď dost volatilní, takže stabilnější akcie by měly mít lepší šanci na přežití. Držím palce při výběru!

124 slov
1.2 minut čtení
7. 10. 2022
Marek Hora
Marek Hora