Charts.cz/Fórum/Jak začít s nákupem NFT, když vůbec nevím, co to je?

Jak začít s nákupem NFT, když vůbec nevím, co to je?

Nedávno jsem se dostal do světa kryptoměn a slyšel jsem o něčem, čemu se říká NFT. Představuje to prý nějaké digitální umění nebo sběratelské kousky, ale upřímně řečeno, vůbec tomu nerozumím. Zajímalo by mě, jak to funguje. Jaký je vůbec rozdíl mezi normálním uměním a tím digitálním? A proč by měl někdo platit velké peníze za něco, co si můžu stáhnout nebo kopírovat? Zkoušel jsem najít nějaké informace a bylo tam spoustu technických detailů o blockchainu, což mi moc nepomohlo. Jak bych měl začít s nákupem NFT? Je potřeba mít nějakou speciální peněženku nebo účet? A co když nevím, jak bezpečně provést transakci? Jak poznám, že je to pravé a ne podvod? Také mě zajímá, jestli existují nějaké tipy na to, na co si dát pozor při výběru NFT. Je lepší zaměřit se na umělce s velkým jménem, nebo je šance najít něco cenného i od méně známých tvůrců? Opravdu bych rád věděl, jak na to krok za krokem. Může mi někdo prosím přiblížit tenhle svět a poradit mi, jak začít bez toho, abych se cítil naprosto ztracený? Děkuji!

179 slov
1.8 minut čtení
13. 12. 2024
Jana Vlková
Jana Vlková

Tak hele, NFT (non-fungible token) jsou vlastně digitální certifikáty, co dokazujou, že něco je tvoje. Může to být umění, hudba, videa a tak. Rozdíl je v tom, že normální umění má fyzickou formu, zatímco NFT je prostě digitál. Jo, můžeš si stáhnout obrázek, ale ten certifikát ti dává na frak, že ty jsi ten majitel a ostatní to nemůžou "vlastnit" tak jako ty.

Když chceš začít, potřebuješ kryptoměnovou peněženku. Založ si nějakou jako Metamask nebo Coinbase Wallet, je to jednoduchý. Pak si kup nějakou kryptoměnu (často Ethereum), protože většina NFT je na tomhle blockchainu. Pošleš tu měnu do své peněženky a pak můžeš začít nakupovat na tržištích jako OpenSea nebo Rarible.

Bezpečnostní tipy? Hlavně si dej pozor na phishing a podvodné weby. Zkontroluj adresy a čti recenze. Když kupuješ NFT, koukej na historii prodeje – pokud má hodně prodejů a ziskový trend, tak to většinou znamená, že to není podvod. A ohledně umělců - známí umělci mají větší šanci na zhodnocení, ale i neznámí můžou překvapit. Hlavně se zaměř na věci, co se ti fakt líbí.

Takže shrnuto: založ si peněženku, kup kryptoměnu a prozkoumávej tržiště. Buď opatrný a vybírej s rozmyslem.

189 slov
1.9 minut čtení
28. 1. 2025
Magdaléna Vašková
Magdaléna Vašková

Takže, NFT, to je vlastně jako digitální certifikát vlastníctví pro něco, co je na internetu, většinou umění, ale může to být i hudba nebo videa. Rozdíl mezi normálním uměním a digitálním je hlavně v tom, že u normálního umění máš fyzický kus (jako malbu), zatímco NFT je digitální soubor, ale ten certifikát ti říká, že jsi jeho majitel a že je to originál. To, že si můžeš něco stáhnout nebo zkopírovat, neznamená, že to vlastníš. Je to jako s reprodukcemi obrazů – můžeš mít kopii, ale originál má hodnotu.

Pokud chceš začít s nákupem NFT, první věc, co potřebuješ, je kryptopeněženka. Můžeš si stáhnout třeba Metamask nebo jinou peněženku, která podporuje Ethereum (většina NFT běží na Ethereu). Potom si na té peněžence koupíš kryptoměnu (většinou ETH) a tu pak použiješ na nákup NFT.

Při transakcích dej pozor na poplatky za gas (to je vlastně poplatek za zpracování transakce v síti). Když kupuješ NFT, dívej se na důvěryhodné tržiště jako OpenSea nebo Rarible. Zkontroluj si profil umělce a jestli má nějaké recenze nebo další prodeje.

Pokud jde o výběr NFT – můžeš se zaměřit na známé umělce, ale někdy se vyplatí podívat se i na méně známé tvůrce; občas vyletí jejich díla nahoru a ty pak můžeš mít super investici. Hlavně neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit a nezapomeň pořádně prozkoumat trh předtím než něco koupíš.

225 slov
2.3 minut čtení
25. 1. 2025
Renata Štefanová
Renata Štefanová