Charts.cz/Fórum/Jaké akcie ve obnovitelné energii teď doporučujete?

Jaké akcie ve obnovitelné energii teď doporučujete?

Zdravím všechny investiční nadšence, mám dotaz ohledně akcií v oblasti obnovitelné energie. V posledních letech se sice hodně mluví o tom, jak je důležité investovat do udržitelnosti a jaký má potenciál solární energie, větrné elektrárny a další alternativní zdroje, ale já bych rád věděl, které konkrétní akcie byste teď doporučili. Vím, že trh je plný různých možností, od společností zaměřených na technologie solárních panelů až po ty, které vyvíjejí nové způsoby výroby energie z biomasy nebo vodíku. Jaké firmy podle vás mají největší potenciál růstu? Které akcie by měly být součástí portfolia těch, kdo chtějí investovat do zelené budoucnosti? A co je důležité sledovat při výběru těchto investic? Slyšel jsem o různých investičních fondech a ETF zaměřených na obnovitelné zdroje, ale nevím, jestli bych měl raději držet jednotlivé akcie nebo jít do širšího rozložení. Jaké máte názory na tuto problematiku? Je tu někdo, kdo investoval do konkrétních projektů nebo firem a může se podělit o zkušenosti? Rád bych se dozvěděl více o vašich tipy a doporučeních, abych mohl udělat informované rozhodnutí. Děkuji!

172 slov
1.7 minut čtení
11. 1. 2025
Veronika Králová
Veronika Králová

Jo, obnovitelná energie je teď fakt v kurzu. Mně se líbí akcie jako NextEra Energy, už dlouho dělají ve větrné a solární energii a mají solidní růst. Také doporučuji podívat se na Enphase Energy, co dělají s mikroinvertory pro solární panely, to je dost in. Nezapomeň na First Solar, ti mají dobré technologie pro výrobu solárních panelů. A pokud tě zajímají ETF, tak třeba iShares Global Clean Energy je fajn volba, máš tam rozložení do víc firem. Při výběru sleduj nejen ceny akcií, ale i jejich projekty a plány do budoucna. Taky bych koukal na regulace a zelenou politiku v různých zemích, to může dost ovlivnit trh. Ale hlavně, buď opatrnej a investuj jen to, co můžeš ztratit.

118 slov
1.2 minut čtení
18. 1. 2025
Libor Kratochvíl
Libor Kratochvíl

S obnovitelnou energií je to teď dost zajímavý. Určitě sleduj akcie jako NextEra Energy, mají velký portfolio solární a větrné energie. Pak je tu Enphase Energy, což je skvělá firma na technologie pro solární panely. Také Siemens Gamesa je super volba, dělají hodně v oblasti větrných turbín. Když už mluvíš o fondech, podívej se na iShares Global Clean Energy ETF, je to super způsob, jak rozložit riziko. Při výběru akcií se dívej na jejich růstový potenciál a inovace, to hodně napoví. Jo a sleduj regulace a vládní podpory pro zelenou energii, to má velký dopad na trh.

97 slov
1 minut čtení
8. 2. 2025
Petra Odehnalová
Petra Odehnalová