Charts.cz/Fórum/Měli bychom se bát investovat do NFT?

Měli bychom se bát investovat do NFT?

Nedávno jsem narazil na hodně diskuzí ohledně NFT a začal jsem se ptát, jestli je vůbec rozumné do nich investovat. Všude kolem slyším, jak jsou NFT žhavým tématem, které láká umělce, sběratele, ale i investory. Na druhou stranu, jsou tu varování o tom, jak to může být nebezpečné a jak se trh může rychle změnit. Takže otázka zní: měli bychom mít obavy z investice do NFT? Je to opravdu bezpečný způsob, jak zhodnotit peníze, nebo je to jen bublina, která brzy praskne? A co když se rozhodneme koupit nějaké digitální umění nebo sběratelské kousky? Jak máme vlastně vědět, co má hodnotu a co ne? Trochu mi to připomíná situaci s kryptoměnami na začátku – všichni s tím začínali a dnes je to už tak komplikované. Je například lepší investovat do známějších projektů nebo se riskovat s novými, které teprve přicházejí na scénu? A co říkáte na ty příběhy lidí, kteří prodali své NFT za miliony? Není to spíš náhoda než pravidlo? Jak zjistíme, jestli je náš potenciální nákup správný krok směrem k budování portfolia? Co si myslíte o perspektivách trhu s NFT v nadcházejících letech? Opravdu si můžeme dovolit ignorovat možná rizika, nebo bychom měli být opatrní a spíš se zaměřit na tradičnější investice? Jaký máte názor vy na tuto problematiku?

211 slov
2.1 minut čtení
23. 9. 2022
Richard Hrdlička
Richard Hrdlička

Investice do NFT jsou fakt risk, to je jasný. Trh je hrozně volatilní a může se točit jak vítr. Když vidíš lidi, co prodali svoje NFT za velký prachy, tak si říkáš, že to má smysl, ale většinou jsou to spíš výjimky. U nových projektů je těžký říct, co má budoucnost a co je jen další bublina. Já bych radil investovat do známějších a ověřených projektů, než skákat po něčem, co vypadá jako horká novinka. A jasně, nedá se spolehnout na to, že každý nákup bude dobrý krok. Hodnota digitálního umění nebo sběratelských kousků je fakt subjektivní a hodně záleží na poptávce. Takže jo, buď opatrnej a neinvestuj víc, než můžeš ztratit. Tradiční investice jsou sice nudnější, ale aspoň máš větší šanci na stabilitu.

124 slov
1.2 minut čtení
19. 11. 2022
Vlastimil Koudelka
Vlastimil Koudelka

Investice do NFT určitě není bez rizika. Je to jako na divokém západě, trh je dost nestabilní a může se kdykoliv změnit. Mnoho lidí udělalo slušné peníze, ale stejně tak hodně ztratilo. Pokud se rozhodneš investovat, měl bys si dobře prostudovat projekty, které tě zajímají. Zkus investovat do známějších a etablovaných projektů, protože nové NFT mohou být hodně riskantní. Co se týče hodnoty, ta je dost subjektivní a často závisí na trendu a poptávce. Příběhy o milionech z prodeje NFT jsou spíš výjimky než pravidlo, takže je potřeba mít na paměti, že nemusíš nutně vydělat balík. Rozhodně bych doporučil být opatrný a diverzifikovat portfolio, abys nebyl úplně závislý na jedné investici. Trh s NFT má potenciál, ale stejně tak může brzy spadnout. Takže pokud se do toho pustíš, radši s menší částkou a buď připravený na možné ztráty.

138 slov
1.4 minut čtení
19. 9. 2024
Soňa Pazderová
Soňa Pazderová