Charts.cz/Fórum/Jaké jsou největší chyby lidí při investování do NFT?

Jaké jsou největší chyby lidí při investování do NFT?

Mám nějaké otázky ohledně investování do NFT, protože se o to teď hodně zajímám. Zjistil jsem, že NFT jsou teď hrozně populární a hodně lidí o nich mluví, ale já mám pocit, že v tom může být spousta záludností. Jaké jsou podle vás největší chyby, které lidé dělají, když investují do těchto digitálních aktiv? Myslím tím, jestli lidi třeba neinvestují do věcí, které nemají žádnou skutečnou hodnotu, nebo jestli se nechávají unést tím humbukem okolo známých umělců a projektů. Je to vůbec dobrá příležitost pro investice, nebo je to spíš spekulace? A co taková ta panika, když ceny NFT klesnou? Jak se s tímhle lidé vypořádávají? Není to riskantní? Ta volatilita je přece obrovská. Také jsem slyšel o tom, jak důležité je mít nějakou strategii při nákupu NFT. Co to vlastně znamená a jak by taková strategie měla vypadat? Jak moc je důležité sledovat trendy na trhu a věnovat se komunitě kolem konkrétních projektů? Máte nějaké tipy na to, co se vyvarovat? Mám prostě strach, že bych mohl skončit s něčím, co za pár měsíců bude bezcenné. Takže jaké jsou podle vás ty největší pasti, do kterých se lidé dostávají při investování do NFT?

194 slov
1.9 minut čtení
29. 7. 2020
Monika Coufalová
Monika Coufalová

No, investování do NFT je fakt risky a lidi dělají spoustu chyb. Často se vrhnou do nákupu bez pořádného prozkoumání, prostě je to láká, protože to teď frčí. Mnoho z nich kupuje NFT od umělců nebo projektů jen kvůli hype, ale pak zjistí, že to nemá žádnou reálnou hodnotu. To je velký problém.

Další věc je ta volatilita - ceny skáčou jak bláznivé a lidi se pak hystericky snaží prodat, když to spadne dolů. Tím se dostanou do situace, kdy prodávají ve ztrátě. Je hrozně důležitý mít nějakou strategii na nákup - třeba si zjistit historii projektu, podívat se na komunitu a sledovat trendy na trhu. Pokud na tohle lidi kašlou, tak skončí s něčím bezcenným během chvíle.

A jo, sledování komunity je klíčový, protože tam se dozvíte spoustu informací o budoucím vývoji a novinkách. Takže pokud se chceš vyhnout pastem, tak doporučuji porozumět trhu a investovat jen do toho, co opravdu znáš a chápeš.

153 slov
1.5 minut čtení
5. 9. 2023
Simona Rozsypalová
Simona Rozsypalová

Investování do NFT je fakt složitý. Lidi dělají hromadu chyb. První a největší je asi to, že se nechají unést hype okolo. Koupí něco jen proto, že to frčí, a pak zjistí, že to nemá žádnou reálnou hodnotu. Další častá chyba je nedostatečná znalost trhu nebo konkrétního projektu. Místo toho, aby si udělali pořádný průzkum, jen slepě následují trendy nebo doporučení od známých osobností.

A co se týče volatility - jo, ta je obrovská. Když ceny klesnou, spousta lidí panikaří a prodává pod tlakem. To může být dost bolestivé, pokud jsi do toho dal hodně peněz. Je důležitý mít strategii - to znamená mít plán, co koupíš, proč to kupuješ a kdy to prodáš. Měli bys sledovat komunitu kolem projektů a jejich vývoj. Dobře informovaní investoři mají větší šanci uspět.

Tipy na co si dávat pozor? Vyhýbej se projektům bez jasné roadmapy a transparentnosti. A radši se nedávej do situací, kde máš pocit, že musíš koupit hned teď nebo nikdy. Vždycky si dej čas na rozmyšlenou.

165 slov
1.7 minut čtení
15. 12. 2022
Robert Chalupa
Robert Chalupa