Charts.cz/Fórum/ETF fondy vs. jednotlivé akcie – co je lepší?

ETF fondy vs. jednotlivé akcie – co je lepší?

Když přemýšlím o investování, narazil jsem na spoustu diskuzí o tom, jestli jsou ETF fondy lepší možností než nakupovat jednotlivé akcie. Mám dojem, že se v tom dost lidí ztrácí, protože na jednu stranu slyším, že ETF nabízejí diverzifikaci a nižší riziko, ale na druhou stranu většina investorů miluje ten pocit mít pod kontrolou konkrétní akcie, které si vybrali sami. Zajímalo by mě, jak to vlastně je – mají ETF nějaké výhody, které bych neměl přehlížet? Jaké jsou nevýhody investování do ETF ve srovnání s jednotlivými akciemi? Myslíte si, že by měl člověk začínat právě s ETF, nebo je lepší se vrhnout přímo do akcií a budovat si vlastní portfolio? A co když se rozhodnu pro oboje? Pomůže mi to rozložit riziko lépe? Mám také pocit, že náklady na správu ETF mohou hrát roli – je to něco, co bych měl brát v úvahu při rozhodování? Jak se do toho započítávají poplatky? Zkrátka mě zajímá celý ten proces a rád bych slyšel názory ostatních. Co si o tom myslíte?

169 slov
1.7 minut čtení
11. 9. 2022
Jaroslava Malečková
Jaroslava Malečková

Co se týče ETF versus jednotlivé akcie, každý má svoje pro a proti. ETF ti fakt ulehčí život, protože máš hnedka diverzifikaci. To znamená, že když ti jedna akcie spadne, ostatní to můžou vyrovnat. To je super pro snížení rizika. Na druhou stranu, pokud kupuješ jednotlivé akcie, máš větší kontrolu nad svým portfoliem a můžeš si vybírat společnosti, které si myslíš, že porostou.

Další věc jsou náklady – ETF mají poplatky za správu, což může trochu sežrat tvůj zisk, ale většinou jsou nižší než investování do aktivně spravovaných fondů. Když si vybíráš akcie sám, tak zase můžeš platit poplatky za obchodování každou transakci.

Pokud začínáš a moc toho nevíš, ETF by mohly být lepší volba, protože ti to dává přehled a zajištění. Ale klidně můžeš mít mix obojího – to ti pomůže rozložit riziko ještě víc. Investice do jednotlivých akcií tě taky učí víc o trhu. Takže záleží na tom, co preferuješ – klidnější přístup s ETF nebo aktivní strategii s akciemi.

160 slov
1.6 minut čtení
10. 7. 2023
Dominik Kubíček
Dominik Kubíček

Jo, to je docela věčné téma. ETF fondy jsou fakt super, protože ti dají tu diverzifikaci, což je fajn, hlavně když začínáš a nechceš riskovat moc velké ztráty. Místo toho, abys vsadil všechno na jednu akcii, koupíš si kousek z víc firem a tím snížíš celkový risk. Navíc většina ETF má nižší poplatky než spravované fondy, což se určitě vyplatí.

Na druhou stranu, když kupuješ jednotlivé akcie, máš větší kontrolu. Můžeš si vybrat firmy, které znáš a kterým věříš. Možná to bude mít větší výnosy, ale taky víc rizika. Záleží na tom, jaký typ investora jsi. A jo, poplatky za ETF jsou důležitý – i malý procenta se můžou časem nasčítat a snížit tvůj zisk.

Osobně bych začal s ETF, abys získal nějakou zkušenost a pak se klidně vrhnout i do akcí. Kombinace obojího může být dobrá cesta – rozložíš si tím riziko a můžeš mít stabilní základ v ETF a zároveň zkusit vlastní výběr akcií. Takže hodně štěstí! Nezapomeň se pořádně zorientovat na trhu.

163 slov
1.6 minut čtení
16. 11. 2023
David Janda
David Janda