Charts.cz/Fórum/Jak moc mi ETF fondy pomůžou v diverzifikaci portfolia?

Jak moc mi ETF fondy pomůžou v diverzifikaci portfolia?

Nedávno jsem se začal zajímat o investování a narazil jsem na téma ETF fondů. Vím, že diverzifikace portfolia je důležitá, aby se snížilo riziko ztrát, ale nejsem si úplně jistý, jak velkou roli v tom hrají právě ETF. Mám pocit, že jsou dost populární a spousta lidí o nich mluví jako o skvělém nástroji pro přístup do různých segmentů trhu bez nutnosti kupovat jednotlivé akcie. Ale jak moc mi vlastně pomůžou? Je to opravdu tak efektivní způsob, jak rozložit riziko mezi různé aktiva, nebo je to spíš jen marketingový trik? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní výhody, které ETF přinášejí oproti tradičním fondům nebo individuálním akciím. Jaké typy ETF byste doporučili pro začátečníka, který ještě nemá moc zkušeností s investováním? Myslíte, že má smysl mít v portfoliu víc než jeden ETF fond, aby se ta diverzifikace ještě zvýšila? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s tímto tématem, protože se snažím udělat chytré rozhodnutí pro své finance a nevím, zda investice do ETF mě posune správným směrem.

168 slov
1.7 minut čtení
22. 8. 2023
Věra Trnková
Věra Trnková

Jo, ETF fakt pomáhaj s diverzifikací. Jsou super, protože v jednom produktu koupíš víc akcí nebo jiných aktiv najednou, což ti rozloží riziko. Když si koupíš ETF na S&P 500, máš vlastně kousek z 500 největších firem v Americe. To se ti hned hůř ztrácí než když investuješ do jedný akcie.

V porovnání s tradičními fondy maj ETF nižší poplatky a lépe se obchodujou, což je fajn pro začátečníky. Navíc není nutný mít velký kapitál, aby sis mohl koupit akcie různých firem.

Určitě bych doporučil víc než jeden ETF, třeba nějaký na technologický sektor a druhý na věci jako jsou komodity nebo zahraniční trhy. Tím si pokryješ více oblastí a snížíš riziko i víc. Každopádně, začni s něčím jako je MSCI World nebo Total Stock Market ETF, to by mohlo být pro začátek dobrý.

134 slov
1.3 minut čtení
13. 12. 2024
Božena Jarošová
Božena Jarošová

ETF fondy ti můžou hodně pomoct v diverzifikaci portfolia. Jsou to vlastně takové koše různých akcií nebo jiných aktiv, takže místo toho, abys kupoval jednotlivé akcie, můžeš mít hned několik z různých sektorů nebo regionů. To snižuje riziko, protože když jedna akcie klesne, ostatní ji můžou vyvážit.

Jednou z výhod ETF je i to, že mají nižší poplatky než tradiční podílové fondy, což je fajn pro začátečníky. Navíc se obchodují na burze jako akcie, takže je můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během obchodního dne. Pro nováčka bych doporučil nějaké široce diverzifikované ETF, třeba na americké akciové indexy jako S&P 500 nebo třeba MSCI World. Ty ti poskytnou expozici k mnoha různým firmám a sektorům najednou.

A určitě má smysl mít víc než jeden ETF. Můžeš zkusit kombinovat například akciové ETF s nějakým dluhopisovým fondem nebo ETF zaměřeným na specifické sektory, jako jsou technologie nebo zdraví. Tím si ještě víc rozložíš riziko a zvýšíš šance na lepší výnosy. Takže jo, investice do ETF má smysl a může tě posunout správným směrem.

169 slov
1.7 minut čtení
26. 11. 2024
Štěpán Kysela
Štěpán Kysela