Charts.cz/Fórum/Rizika investice do DeFi projektů

Rizika investice do DeFi projektů

Zajímá mě, jaká jsou vlastně rizika, když se rozhodnu investovat do DeFi projektů? Mám pocit, že tyto decentralizované finance jsou hrozně zajímavé a nabízejí spoustu příležitostí, ale slyšel jsem, že s tím může být spousta problémů. Jaké jsou nejčastější úskalí, na které bych měl dávat pozor? Třeba jsem slyšel o tom, že projekty mohou být nebezpečné kvůli hackům nebo zranitelnostem v kódu. Jak to funguje? Je pravda, že je tam i riziko podvodů, nebo tzv. rug pulls? Co to vlastně znamená a jak se tomu vyhnout? Měl bych si důkladně prověřit tým a technologii předtím, než vložím peníze do nějakého projektu? A co likvidita? Může se stát, že i když do něčeho investuji, nebude možné své prostředky rychle vybrat? Mám také pocit, že trh s DeFi je hodně volatilní a já nechci přijít o své peníze jen kvůli špatnému načasování nebo náhlému poklesu ceny tokenů. Jak moc bych měl počítat s tímto rizikem? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké osvědčené postupy nebo tipy pro bezpečné investování do DeFi, abych minimalizoval svá rizika. Jak se orientovat v té záplavě informací a projektů a na co se při výběru zaměřit? Děkuji za jakékoli rady!

193 slov
1.9 minut čtení
12. 4. 2023
Radka Šafaříková
Radka Šafaříková

Investice do DeFi fakt nejsou jen tak. Hlavní rizika, co bys měl mít na paměti, jsou hacky a zranitelnosti v kódu. Mnoho projektů má otevřený kód a někdy se najdou díry, kterýma se dá snadno proniknout. Rug pulls jsou další nebezpečí - to je, když tým projektu náhle zmizí s tvými penězi nebo zamkne likviditu. Proto je důležitý prověřit tým a jejich historii, jestli nejsou podezřelí.

Likvidita může taky hrát roli - občas se stane, že když chceš vybrat peníze, nebudeš moci kvůli nízké likviditě. A volatility trhu je další věc - ceny tokenů lítají nahoru a dolů a můžeš snadno přijít o peníze jenom špatným načasováním.

Jako osvědčený postup se doporučuje diversifikovat investice a nevsazovat všechno na jeden projekt. Hledej projekty s dobrým auditem, transparentností a aktivní komunitou. Je dobrý sledovat i zprávy o novinkách v DeFi světě, aby ses vyhnul starým nebo podvodným projektům.

146 slov
1.5 minut čtení
12. 5. 2023
Jarmila Jonášová
Jarmila Jonášová

Investice do DeFi projektů fakt přináší spoustu rizik, na která je potřeba dávat pozor. Jedním z největších problémů jsou hacky a zranitelnosti v kódu – hodně projektů má slabiny, které mohou být snadno zneužity. Rug pulls, což znamená, že tvůrci projektu vezmou peníze a zmizí, jsou taky dost časté. Tady je důležité si prověřit tým, který za projektem stojí; zkuste zjistit, jestli mají dobrou reputaci a předchozí zkušenosti.

Pak je tady otázka likvidity. Může se stát, že i když do něčeho investujete, pak nebudete mít jak rychle vybrat svoje peníze, protože může být nízký objem obchodování nebo nikdo nebude chtít koupit vaše tokeny. No a trhy s DeFi jsou extrémně volatilní, takže si dej pozor na to, kdy nakupuješ a prodáváš.

Pro bezpečné investování doporučuji procházet auditované projekty; pokud projekt nemá audit, tak je lepší se mu vyhnout. Špatné načasování může dost ovlivnit tvé zisky nebo dokonce ztráty, takže buď připravený na to, že to může jít rychle dolů. Sleduj také komunity kolem projektů – co říkají lidé na fórech nebo sociálních sítích? To ti dá lepší představu o stavu projektu. Snaž se nenechat se unést hypeem a dělej si vlastní průzkum.

192 slov
1.9 minut čtení
30. 6. 2024
Martin Průcha
Martin Průcha