Charts.cz/Fórum/Jak vlastně fungujou NFT a proč jsou teď tak populární?

Jak vlastně fungujou NFT a proč jsou teď tak populární?

Nedávno jsem se začal zajímat o NFT a musím říct, že je to pro mě všechno tak trochu španělská vesnice. Například, co přesně to ty NFT vůbec jsou? Slyšel jsem, že jsou to nějaké digitální umění nebo sběratelské předměty, ale co to znamená v praxi? Jak funkčně fungují na těch blockchain platformách? A co je to ta decentralizace, o které pořád mluví všichni ti fanoušci kryptoměn? Proč by měl někdo platit obrovské částky za něco, co si může zkopírovat nebo stáhnout z internetu? Zajímalo by mě, jestli je to jenom bublina, která praskne, nebo jestli se jedná o něco trvalejšího. Jaké jsou vlastně výhody NFT oproti tradičním způsobům vlastnictví umění a sběratelských předmětů? Všude čtu o tom, jak někteří lidé vydělali obrovské peníze na prodeji svých digitálních děl, ale existuje i nějaký reálný užitek pro běžné lidi, kteří s tímto trhem nemají zkušenosti? Jaký je vlastně proces nákupu NFT? A co když na to přijdu a chci své NFT prodat – jak to celé funguje? Může mi někdo objasnit tenhle svět a říct mi, proč jsou NFT teď tak populární a proč se o ně zajímá čím dál víc lidí? Nemám žádné technické znalosti a zajímalo by mě, jestli je vůbec možné do toho proniknout bez toho, abych se cítil jako úplný nováček. Opravdu stojí za to mít NFT ve své sbírce nebo investici, nebo je lepší se tomu vyhnout? Dík za jakékoliv vysvětlení!

234 slov
2.3 minut čtení
25. 1. 2024
Radek Jílek
Radek Jílek

NFT neboli nefungibilní tokeny jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví něčeho unikátního na blockchainu. Může to být umění, hudba, videa, nebo i virtuální sběratelské předměty. Na rozdíl od tradičního umění, kde je jasné, kdo je vlastníkem originálu, NFT umožňují vlastnit digitální verzi, i když si ji můžeš zkopírovat. Tím pádem je to spíš o pocitu vlastnictví a exkluzivitě. Decentralizace znamená, že tyto informace nejsou uloženy na jednom místě, ale jsou rozprostřeny v síti, což zvyšuje bezpečnost a důvěru. Zatímco některé NFT prodávají za ohromné částky, pro běžného člověka může mít smysl vlastnit něco jako virtuální umění nebo avatar ve hře. Nákup NFT probíhá většinou přes platformy jako OpenSea nebo Rarible a vyžaduje trochu znalostí o kryptoměnách. Prodej je podobný procesu koupě. Co se týče bubliny – těžko říct, ale technologie a koncepty kolem NFT mají potenciál zůstat i do budoucna. Takže pokud tě to zajímá, klidně se do toho pusť, ale měj na paměti rizika a nedávej do toho víc, než si můžeš dovolit ztratit.

166 slov
1.7 minut čtení
18. 12. 2023
Lenka Holušová
Lenka Holušová

NFT (non-fungible tokens) jsou vlastně digitální certifikáty na určité unikátní digitální věci jako je umění, videa nebo dokonce meme. Každý NFT je jedinečný a je uložený na blockchainu, což je taková decentralizovaná databáze, která zaručuje, že máš skutečné vlastnictví nějakého digitálního díla. Ta decentralizace znamená, že žádná centrální autorita (jako banka) nemůže manipulovat s tím, co vlastníš. Takže i když si obraz stáhneš nebo zkopíruješ, ten originál má prostě hodnotu právě díky tomu certifikátu na blockchainu.

Teď proč jsou tak populární? Je to hlavně hype – lidé vidí ostatní, jak na tom vydělávají peníze a chtějí také zkusit štěstí. Může to být bublina, ale pro některé umělce a sběratele to může být fajn způsob, jak monetizovat práci nebo investice. Co se týče výhod oproti tradičnímu umění – u NFT máš jasně dané vlastnictví a často i historii transakcí, což ti dává víc informací o tom, jak si dílo vedlo na trhu.

Nákup NFT většinou probíhá přes platformy jako OpenSea nebo Rarible – vytvoříš si peněženku na kryptoměny a pak už jen nakupuješ. Pokud chceš prodat, dáš to zpět do nabídky a čekáš, až někdo koupí. Pokud nemáš technické znalosti, může to ze začátku vypadat složitě, ale spousta lidí to zvládne bez problémů.

Jestli se vyhnout nebo ne? To záleží na tvém přístupu k riziku a investicím. Když se do toho ponoříš opatrně a s rozmyslem, můžeš najít zajímavé příležitosti. Ale je potřeba mít na paměti, že to není bez rizika a může to být dost volatilní.

243 slov
2.4 minut čtení
17. 9. 2024
Alena Adamcová
Alena Adamcová