Jak vlastně fungujou NFT a proč jsou teď tak populární?
Nedávno jsem se začal zajímat o NFT a musím říct, že je to pro mě všechno tak trochu španělská vesnice. Například, co přesně to ty NFT vůbec jsou? Slyšel jsem, že jsou to nějaké digitální umění nebo sběratelské předměty, ale co to znamená v praxi? Jak funkčně fungují na těch blockchain platformách? A co je to ta decentralizace, o které pořád mluví všichni ti fanoušci kryptoměn? Proč by měl někdo platit obrovské částky za něco, co si může zkopírovat nebo stáhnout z internetu? Zajímalo by mě, jestli je to jenom bublina, která praskne, nebo jestli se jedná o něco trvalejšího. Jaké jsou vlastně výhody NFT oproti tradičním způsobům vlastnictví umění a sběratelských předmětů? Všude čtu o tom, jak někteří lidé vydělali obrovské peníze na prodeji svých digitálních děl, ale existuje i nějaký reálný užitek pro běžné lidi, kteří s tímto trhem nemají zkušenosti? Jaký je vlastně proces nákupu NFT? A co když na to přijdu a chci své NFT prodat – jak to celé funguje? Může mi někdo objasnit tenhle svět a říct mi, proč jsou NFT teď tak populární a proč se o ně zajímá čím dál víc lidí? Nemám žádné technické znalosti a zajímalo by mě, jestli je vůbec možné do toho proniknout bez toho, abych se cítil jako úplný nováček. Opravdu stojí za to mít NFT ve své sbírce nebo investici, nebo je lepší se tomu vyhnout? Dík za jakékoliv vysvětlení!